Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επιθετική εκκαθάριση των ισολογισμών στις ελληνικές τράπεζες πλησιάζει στο τέλος της, με τον κλάδο να επιτυγχάνει πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και να αρχίζει να επωφελείται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον οίκο, το ενισχυμένο κλίμα της αγοράς έχει επίσης αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους του εξωτερικού.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου τους.
Ως εκ τούτου, ο S&P αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές γι’ αυτές.
Επίσης αύξησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή του για την Aegean Baltic Bank, με σταθερές προοπτικές.
Οι αξιολογήσεις για τις τράπεζες
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης διαμορφώνει τις αξιολογήσεις ως εξής:
- Aegean Baltic: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι σταθερές.
- Alpha Bank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».
- Eurobank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «BB+» από «BB» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
- Εθνική Τράπεζα: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
- Τράπεζα Πειραιώς: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.
Τα θετικά στοιχεία
Όπως αναφέρει ο οίκος εντοπίζει βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, το σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και αναμένεται να δούμε περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.
Ένας υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών είναι κατά τον S&P η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα προγράμματα επόμενης γενιάς της ΕΕ, στη βελτιωμένη οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων και στο περιθώριο ανάκαμψης, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από την κορύφωση πριν από την κρίση χρέους πριν από το 2008.
Η επέκταση έως το 2024 του Hercules Asset Protection Scheme (H-APS), του προγράμματος των εγγυήσεων τιτλοποιήσεων δηλαδή, βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τους ανώτερους τίτλους της τιτλοποίησης NPE, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους servicers φέτος.
Την ίδια ώρα, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να επαναφέρουν την πληρωμή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και τα ενισχυμένα κεφάλαια τους. Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, ο οίκος επισημαίνει ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της βασικής τους κερδοφορίας.
Διαβάστε ακόμη
- Christina O: Προς πώληση η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση – Δείτε την αγγελία
- Ιζαμπέλ Γκουλάρτ: Με μαγιό από κοχύλια ποζάρει από τη Μύκονο
- Φλερτ μεγατόνων στο πολιτικό στερέωμα θα δημιουργήσει αίσθηση μόλις αποκαλυφτεί
- Στέλιος Πέτσας: Μόλις κατάλαβε ότι βρίσκεται εκτός κυβερνητικών πλάνων βγήκε στο…αντάρτικο!