Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, η Federal Reserve πιθανότατα θα εγκρίνει αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις διαμορφωμένες εκτιμήσεις της αγοράς και πολλούς ειδικούς της Wall Street.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια κινούνται με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Και διαμορφώνονται σε ένα εύρος που περιλαμβάνει απο μια άνοδο μισής μονάδας έως και διατήρηση της γραμμής, μέχρι και το ενδεχόμενο κάποια στιγμή η Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Η μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού πρέπει να εξακολουθήσει ως κεντρικό μήνυμα

Ωστόσο, έχει προκύψει η ευρύτερη συναίνεση ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και οι συνάδελφοί του κεντρικοί τραπεζίτες θα θέλουν να σηματοδοτήσουν ότι ενώ είναι συντονισμένοι με την αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μείωση του πληθωρισμού.

Αυτό πιθανότατα θα λάβει τη μορφή αύξησης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ή 25 μονάδες βάσης, συνοδευόμενη από διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία μπροστά. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τη συμπεριφορά της αγοράς τις επόμενες ημέρες, αλλά η ένδειξη είναι ότι η Fed θα αυξήσει.

«Πρέπει να κάνουν κάτι, διαφορετικά χάνουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Doug Roberts, ιδρυτής και επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στο Channel Capital Research. «Θέλουν να κάνουν 25, και το 25 στέλνει ένα μήνυμα. Αλλά θα εξαρτηθεί πραγματικά από τα σχόλια μετά, τι λέει ο Powell δημόσια. … Δεν νομίζω ότι θα κάνει τη στροφή 180 μοιρών για την οποία μιλούν όλοι».

Οι αγορές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed πρόκειται να κάνει νέα αύξηση

Από το απόγευμα της Παρασκευής, υπήρχε περίπου 75% πιθανότητα αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME χρησιμοποιώντας ως οδηγό συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τίτλων της Fed.

Το άλλο 25% ήταν στο στρατόπεδο απαγόρευσης περαιτέρω αυξήσεων, αναμένοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να κάνουν ένα βήμα πίσω από την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Goldman Sachs είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ιδρύματα που προβλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια, καθώς αναμένει από τους κεντρικούς τραπεζίτες γενικά «να υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική βραχυπρόθεσμη στάση προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των φόβων της αγοράς για περαιτέρω τραπεζική πίεση».

Διαβάστε περισσότερα