Την εκτίμηση ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς σε αντιπυρετικά, φάρμακα, αντιβιώσεις, σιρόπια και αναπνευστικά και αποφρακτικά σκευάσματα, που τις τελευταίες ημέρες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, εξέφρασαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ εοφ.

Όπως ανέφεραν, αυτή η αισιοδοξία απορρέει από το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για αύξηση της παραγωγής γενοσήμων που μπορούν να υποκαταστήσουν αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά σιρόπια, ο ΙΦΕΤ ήδη έχει αρχίσει την αναζήτηση σε ξένες αγορές για έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων –κυρίως αναπνευστικών αποφρακτικών– τα οποία δεν μπορούν να υποκατασταθούν, ενώ από την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να βελτιωθεί και η τροφοδοσία της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι αποθήκες των οποίων είχαν κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εκτιμάται, δε, ότι σταδιακά θα μειώνεται και η ζήτηση για τα σκευάσματα αυτά από άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου η έξαρση των ιώσεων ξεκίνησε νωρίτερα και ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν ύφεση του φαινομένου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

«Παγκόσμιο φαινόμενο»

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αυτών των φαρμάκων είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή δραστικών ουσιών που παράγονται στην Κίνα και την Ινδία και στην έλλειψη πρώτων υλών ως απότοκο της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης. Και αυτό τη στιγμή που ειδικά εφέτος η ζήτηση είναι πολύ υψηλή λόγω της έξαρσης των ιώσεων διεθνώς.

Σημείωσε, δε, ότι στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων εφέτος ακόμα και 40%, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και καλύπτει μεγάλο μέρος της ζήτησης με γενόσημα φάρμακα που παράγονται εδώ. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία», τόνισε.

«Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση οι κ. Πλεύρης, Φιλίππου και Σωτηρίου εξειδίκευσαν τη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας για την αντιμετώπιση συνολικά των ελλείψεων των φαρμάκων. Οπως ανέφεραν:

– Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες για ενδεχόμενη διατήρηση αποθέματος φαρμάκων για τα οποία έχουν απαγορευθεί οι παράλληλες εξαγωγές, ελέγχονται και εννέα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για το εάν τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.

– Επιπλέον θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ των πολιτών για τα επώνυμα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας μπορούν να τα αποκαταστήσουν –θα αναρτηθεί σχετική λίστα–, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα ενημερωθούν και οι γιατροί, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που υπάρχουν σε επάρκεια στην ελληνική αγορά.

– Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς.

Μικρές αυξήσεις

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές φθηνών φαρμάκων. Οπως είπε, αυτές θα αφορούν φάρμακα σημερινής αξίας 1, 2 ή 3 ευρώ που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά και να αντικατασταθούν με ακριβότερα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σκεύασμα με τιμή 1,4 ευρώ, το οποίο εάν αποσυρθεί, η εναλλακτική θα είναι φάρμακο με τιμή 67,46 ευρώ. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν γενόσημα φάρμακα και θα απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη: