Δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, διεξάγοντας την πρώτη διέλευση αυτού του είδους, έπειτα από την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα, εξαιτίας της επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, στις αρχές Αυγούστου.

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά και ενίοτε σκάφη κρατών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, διαπλέουν τακτικά το Στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως «πρόκληση» και «επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις», την επίσκεψη της Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν, διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο –περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με αυτόνομη κυβέρνησηαποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειασθεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι τη διέλευση κάνουν δύο καταδρομικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το “Chancellorsville” και το “Antietam”, μιλώντας στο Ρόιτερς. Το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Ταϊβάν: Νέα επίσκεψη αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις πιέσεις της Κίνας

Ο 51ος Κυβερνήτης της Ιντιάνα έφθασε στις 21/08 στην Ταϊπέι και αποτέλεσε τον νέο Αμερικανό αξιωματούχο, ο  οποίος επισκέφθηκε την Ταϊβάν, αψηφώντας το κλίμα έντασης με την Κίνα και τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου να μην πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ταξίδια.

«Χαίρομαι πολύ που θα περάσω αυτή την εβδομάδα οικοδομώντας νέες σχέσεις, ενισχύοντας άλλες, μακροχρόνιες και εδραιώνοντας σημαντικούς εταιρικούς δεσμούς με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα», είχε γράψει ο κ. Χόλκομπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Ταϊβάν: Επίσημες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο για εμπορική συμφωνία

Το φθινόπωρο, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν πρόκειται να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες, εν όψει της σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Οι συζητήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας, η οποία αναγγέλθηκε μόλις τον Ιούνιο και οδήγησε σε μία πρώτη συνάντηση, τον ίδιο μήνα.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Στις αρχές Αυγούστου, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των ΑντιπροσώπωνΝάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση την επίσκεψη της Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν, διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας στο Στενό της Ταϊβάν και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις.

Ταϊπέι και Ουάσιγκτον ήδη συνδέονται, από το 1994, με «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που, ωστόσο, δεν αποτελεί επίσημη διεθνή συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη:

«Σημεία και τέρατα» με τη Lavipharm, στα… κάγκελα οι επενδυτές!

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Κάντε αυτά τα τρία πράγματα

Κλείνουν τον διακόπτη οι Έλληνες: Μείωση 11.45% στην κατανάλωση ρεύματος