Η Amazon επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Reuters ότι θα κλείσει όλα τα φυσικά βιβλιοπωλεία της, καθώς και καταστήματα 4-Star και Pop Up της εταιρείας.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει περισσότερο την προσοχή της στη διάθεση ειδών καθημερινής χρήσης, αλλά και σε μία λογική εμπορικού πολυκαταστήματος, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Η Amazon στην ανακοίνωσή της δήλωσε ότι ο τερματισμός της λειτουργίας αφορά σε 68 καταστήματα. Ο ιστότοπος του Amazon παραθέτει τοποθεσίες για 24 βιβλιοπωλεία, 9 καταστήματα Pop Up και 49 καταστήματα 4-Star. Από αυτά 16 αναφέρονται ως “προσεχώς”.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη δημιουργία εξαιρετικών, μακροπρόθεσμων εμπειριών και τεχνολογιών λιανικής και συνεργαζόμαστε στενά με τους υπαλλήλους μας που επηρεάζονται για να τους βοηθήσουμε να βρουν νέους ρόλους στην εταιρεία», ανέφερε η Amazon. Η εταιρεία είπε ότι οι ημερομηνίες για το πότε θα κλείσει το κάθε κατάστημα θα είναι διαφορετικές ανάλογα με την τοποθεσία.

Τι λένε οι αναλυτές της αγοράς

Ο Μάικλ Πάτσερ αναλυτής της Wedbush Securities, δήλωσε ότι η δραστήρια στο διαδίκτυο Amazon ήταν σωστή στην απόφασή της να απαλλαγεί από τα βιβλιοπωλεία φυσικής παρουσίας, που ήταν ασυμβίβαστα με την πορεία της, όπως η αγορά σταθμών πώλησης βενζίνης για την εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc. Σύμφωνα με τον Πάτσερ, ο Άντι Τζέισι, νέος εκτελεστικός διευθυντής της Amazon προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά την ανάλυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρίας από τον τοποθέτησή του στη θέση του τον Ιούλιο. “Οι λιανικές πωλήσεις είναι δύσκολες και το ανακαλύπτουν αυτό” σημείωσε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας για τις φυσικές πωλήσεις λιανικής Κάμερον Τζέινς αποχώρησε από την Amazon μετά από 14 χρόνια το Νοέμβριο, όπως ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο LinkedIn. Ο ίδιος, είναι τώρα εμπορικός διευθυντής στη REI ενώ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.