Στη δέσμευση 1,4 δισ. δολαρίων στο Housing Equity Fund προχώρησε η Amazon.com, επεκτείνοντας την προσπάθεια για την υποστήριξη οικονομικά προσιτών κατοικιών στις περιοχές του Σιάτλ, του Νάσβιλ και της Ουάσινγκτον.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία 14.000 οικονομικά προσιτών μονάδων σε αυτές τις περιοχές, ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη σε ανάρτηση στο blog της και ανεβάζει τη συνολική δέσμευση της Amazon για στέγαση σε 3,6 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία το 2021 διέθεσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις, ενώνοντας τους ομολόγους της τεχνολογικής βιομηχανίας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει να γίνουν οι κατοικίες πιο προσιτές, ιδίως στις ακριβές πόλεις της Δυτικής Ακτής όπου εδρεύει. Οι επικριτές κατηγορούσαν εδώ και καιρό την Amazon και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες – συμπεριλαμβανομένων των Alphabet Inc., Apple Inc., Meta Platforms και Microsoft – ότι επιδεινώνουν τις περιφερειακές ελλείψεις στέγασης φέρνοντας υψηλά αμειβόμενους μηχανικούς που είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ντόπιους.

«Γνωρίζουμε ότι η στέγαση είναι μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά μέσα και γύρω από ακριβές μητροπολιτικές περιοχές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πρώην νοσοκομείο του Σιάτλ που κάποτε ήταν η έδρα της Amazon. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να επιστρέψουμε στις κοινότητές μας βοηθώντας στη διατήρηση και τη δημιουργία χιλιάδων οικονομικά προσιτών κατοικιών», σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Housing Equity Fund της Amazon είχε αρχικά ως στόχο τη διατήρηση και τη δημιουργία ενοικιαζόμενων κατοικιών στην περιοχή του Σιάτλ, στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και στο Νάσβιλ, πριν επεκταθεί πέρυσι στις προσπάθειες για την ιδιοκτησία κατοικιών. Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης το ταμείο για να βελτιώσει τη φήμη της στη γενέτειρά της, το Σιάτλ, διαφημίζοντας το πρόγραμμα σε διαφημιστικά βίντεο και φυλλάδια που ταχυδρομήθηκαν στους κατοίκους.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει επικεντρωθεί σε μονάδες για οικογένειες που κερδίζουν το 30% έως 80% του μέσου εισοδήματος κάθε περιοχής, προωθώντας το ως έναν τρόπο να βοηθήσει όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις υπάρχουσες επιδοτήσεις και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κλιμακούμενο κόστος στέγασης. Οι επικριτές της προσέγγισης λένε ότι η Amazon θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των φτωχότερων κατοίκων.

Η Amazon έχει βοηθήσει μη κερδοσκοπικές ομάδες να αγοράσουν υπάρχοντα συγκροτήματα διαμερισμάτων και να τα κρατήσουν για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, κάτι που είναι πιο προσιτό από το να χτίζονται κατοικίες από την αρχή, δήλωσε η Jenny Schuetz, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, η οποία μελετά την αγορά κατοικίας για περισσότερα από 20 χρόνια.

Μπορεί να κοστίσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να χτιστεί μια μόνο προσιτή μονάδα σε ακριβές αγορές, είπε, οπότε ακόμη και οι μεγάλες δεσμεύσεις μπορούν να εξαντληθούν γρήγορα.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και χρειαζόμαστε κάθε δολάριο που μπορούμε να πάρουμε», δήλωσε η Sarah Saadian, ανώτερη αντιπρόεδρος πολιτικής του Εθνικού Συνασπισμού Στέγασης Χαμηλού Εισοδήματος, σχετικά με την τελευταία υπόσχεση της Amazon. «Αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στην εταιρική φιλανθρωπία για να λύσει αυτό το πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη