Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στη Βουλή της Αλβανίας με βουλευτές της αντιπολίτευσης να διακόπτουν τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη συναδέλφου τους σε φυλάκιση για συκοφαντία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία κατηγορεί εδώ και καιρό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι έχει σφετεριστεί όλες τις εξουσίες, περιλαμβανομένης της δικαστικής κι έχει οργανώσει βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από το 2013.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ξήλωσαν μικρόφωνα από τα έδρανά τους και εκτόξευσαν αντικείμενα κατά του προεδρείου και υπουργών και έβαλαν φωτιά σε καθίσματα στην είσοδο του κτιρίου υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη του συναδέλφου τους Έρβιν Σαλιάντζι είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Παράλληλα κάλεσαν τους οπαδούς τους σε διαδηλώσεις με στόχο τον αποκλεισμό κεντρικών αρτηριών στα Τίρανα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η καταδίκη που ξεσήκωσε την αλβανική αντιπολίτευση

Το 2018 ο Σαλιάντζι είχε απαιτήσει την παραίτηση του Σοσιαλιστή τότε υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Σαφάτζ μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο, όπου δύο άνδρες υποστήριζαν ότι ο αδελφός του υπουργού εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες.

Αλλά τα στοιχεία που παρέθεσαν αποδείχθηκαν πλαστά, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ράμα, και έκτοτε διέφυγαν από την Αλβανία. Ο Σαλιάντζι κατηγορήθηκε για συκοφαντία και την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους.

Η πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, προερχόμενη από το κόμμα του Έντι Ράμα, Ελίζα Σπιροπάλι, είπε ότι η πυρπόληση εδράνων ήταν ένδειξη «ασέβειας προς τους πολίτες, την έννομη τάξη και τους θεσμούς του δημοκρατικού κράτους».

Ο Μπερίσα κήρυξε την έναρξη της μάχης για την επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος για διαφθορά, είπε ότι η διαμαρτυρία των βουλευτών του ήταν η αφετηρία της μάχης της αντιπολίτευσης για την ανάκτηση της εξουσίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους στην Αλβανία.

«Κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ελεύθερες εκλογές. Νίκη της Αντιπολίτευσης», είπε ο Μπερίσα παραθέτοντας τις αξιώσεις του κόμματός του απευθυνόμενος από το παράθυρο του διαμερίσματός του στο κέντρο των Τιράνων σε μια ομάδα οπαδών του, που συγκεντρώνεται εκεί κάθε βράδυ.

Η αλβανική αντιπολίτευση παραμένει διχασμένη μετά την απαγόρευση από τις ΗΠΑ το 2021 και της Βρετανίας το 2022 στον Μπερίσα και μέλη της οικογένειάς του να εισέλθουν σε εδάφη τους λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο ίδιος αρνείται επίμονα τις κατηγορίες κατηγορώντας τον Έντι Ράμα ότι κρύβεται πίσω απ’ αυτές.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος η Αλβανία, που ξεκίνησε προ τριετίας ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, μοχθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην οικονομική, δημοκρατική και κοινωνική ανέλιξή της.

Διαβάστε ακόμη: