Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (Albanian Power Corporation) ολοκλήρωσε δύο διαγωνισμούς προμήθειας ενέργειας, με συνολική δαπάνη ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η εξασφαλισμένη ποσότητα ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών κατά τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, κατά το τρέχον έτος στην Αλβανία έχουν αγοραστεί περίπου 313.000 MWh με μέση τιμή σχεδόν 104€/MWh.

Το 2023 θεωρείται μία σχετικά ευνοϊκή χρονιά για την εταιρεία, καθώς οι κλιματικές συνθήκες βοήθησαν σε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μέχρι τον Ιούνιο, επιτρέποντας την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών εγχωρίως αλλά και τις εξαγωγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ Τιράνων κατά το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023, η Εταιρεία Ηλεκτρισμού κατάφερε να αποφέρει έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι η τιμή πώλησης παρέμεινε χαμηλότερη από τις διεθνείς αγορές. Κατά το α’ εξάμηνο 2023, η εταιρεία εισέπραξε περίπου 41,5 εκατ. ευρώ, με την τιμή αγοράς της ενέργειας να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς οι διεθνείς αγορές κινούνται προς τη σταθεροποίηση και προσεγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Η Albanian Power Corporation συνεχίζει την εμπορία ενέργειας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας και όχι μέσω του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Διαβάστε ακόμη: