Με προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ καλύφθηκε η νέα έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) από την Alpha Bank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., καταγράφοντας ισχυρή ζήτηση από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια και επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από διεθνείς επενδυτές για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Στην έκδοση που τιμολογήθηκε με κουπόνι 2.5%, συμμετείχαν πάνω από 60 χαρτοφυλάκια, με την συμμετοχή των ξένων – κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία) – να ανέρχεται στο 57%. Οι συμμετέχοντες  ήταν funds με μακροπρόθεσμο (long-only) επενδυτικό ορίζοντα, απόδειξη της αλλαγής στην επενδυτική βάση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές ολοκληρώνουν με επιτυχία τη μείωση των NPEsκαι την ταυτόχρονη ανάπτυξη υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου.

Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%, έναντι αρχικού στόχου (ΙPT – Initial Price Target) 2,75%, καθώς η ζήτηση επέδρασε ανταγωνιστικά μεταξύ των επενδυτών.

Η έκδοση αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων που έχει επιβάλει ο εποπτικός μηχανισμός SRB (Single Resolution Board) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που θα πρέπει να πληρούν οι τράπεζες έως και τα τέλη του 2025.

Το νέο ομόλογο έχει κουπόνι 2,5%, διάρκεια 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη.

Ανάδοχοι ορίστηκαν οι Citi, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Commerzbank και Morgan Stanley.