Την αξιολόγηση ΒΒΒ- για τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Το outlook της αξιολόγησης είναι θετικό, αντανακλώντας το IDR (πιθανότητα χρεοκοπίας) της τράπεζας», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Yπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου 2023, ο οίκος Fitch θα αξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ, δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Τα καλυμμένα ομόλογα βαθμολογούνται πέντε βαθμίδες πάνω από το Long-Term IDR της τράπεζας «Β», από μια μέγιστη εφικτή ανύψωση 10 βαθμίδων. Αυτό βασίζεται σε μια αμετάβλητη αύξηση ανάλυσης δύο βαθμίδων, μια αμετάβλητη αύξηση συνέχειας πληρωμών (PCU) έξι βαθμίδων και μια αύξηση ανάκτησης τριών βαθμίδων (η οποία θα περιοριστεί σε δύο βαθμίδες εάν το επίπεδο αξιολόγησης έγκαιρης πληρωμής είναι στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας).

Οι ενημερωμένες υποθέσεις για το επίπεδο περιθωρίου αναχρηματοδότησης (RSL) των αναθεωρημένων κριτηρίων για τα καλυμμένα ομόλογα έχουν, μεμονωμένα, θετικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, αναφέρει ότι το δεσμευμένο AP δεν μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερη βαθμολογία από το BBB-.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό των δανείων σταθερού επιτοκίου έχει αυξηθεί σε 20% τον Σεπτέμβριο του 2022 από 12% τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό μειώνει την καθαρή παρούσα αξία των περιουσιακών στοιχείων κάλυψης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.