Σοβαρά προβλήματα στην βιομηχανία της Ευρώπης δημιουργεί η ξέφρενη πορεία των τιμών ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί στο σβήσιμο βιομηχανικών φουγάρων, καθώς ιδιαίτερα οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί κλάδοι αδυνατούν να σηκώσουν το φορτίο των ακραίων τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μάλιστα, κάνει τώρα τέτοιες Ευρωπαϊκές βαριές βιομηχανίες με πολλά χρόνια παρουσία στην ήπειρο να εξετάζουν ακόμη και αποχώρησή τους από αυτή προς μέρη με φθηνότερη παραγωγή.

Τέτοιες σκέψεις φέρονται να κάνουν στη Γερμανία βιομηχανίες από την παραγωγή μετάλλων και χημικών μέχρι την κατασκευή εξαρτημάτων για αυτοκινητοβιομηχανίες.

Χάνεται το 50% της παραγωγής για το αλουμίνιο

Ήδη η Ευρώπη έχει χάσει ήδη το 50% της παραγωγής για το αλουμίνιο και ψευδάργυρο μέσα στο έτος, καθώς η διαδικασία παραγωγής τους (τήξη, χύτευση) απαιτεί τεράστιες ποσότητες πανάκριβης πλέον ενέργειας που καθιστά το προϊόν ασύμφορο για τα εργοστάσια.

Τις προηγούμενες ημέρες η Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στη Σλοβακία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Η Hydro, ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Slovalco, είπε ότι το κλείσιμο προήλθε ως αποτέλεσμα από τις αντίξοες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των «υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα».

Το μεταλλουργείο λειτουργούσε στο 60% της ετήσιας δυναμικότητάς (175.000 τόνων) και θα σημείωνε νέες σημαντικές απώλειες εάν συνέχιζε τη λειτουργία του και μετά το 2022, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.

Η Nyrstar από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία των γιγάντιων εγκαταστάσεων ψευδαργύρου, του Budel στην Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Με τα αποθέματα τέτοιων μετάλλων να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στις τιμές και σε εξάρτηση από εισαγωγές από άλλες χώρες.

Η Norsk Hydro ASA είναι νορβηγική εταιρεία αλουμινίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έδρα το Όσλο. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως καθώς λειτουργεί σε περίπου 50 χώρες και δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους.

Η βελγική Nyrstar N.V. είναι μεγάλη βιομηχανία μετάλλων με κορυφαία θέση στην αγορά στην παραγωγή ψευδάργυρου και μόλυβδου και με μεγάλη παραγωγή σε άλλα βασικά και πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο χρυσός και ο ασήμι. Η Nyrstar έχει δραστηριότητες εξόρυξης και τήξης στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Πως κατάφερε να διαφοροποιηθεί η MYTILINEOS

Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές η  MYTILINEOS έχει κατοχυρώσει υψηλή κερδοφορία για τον Τομέα Μεταλλουργίας, μέσω των κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου, όσο και με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

Όπως σημειώθηκε και κατα την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου η MYTILINEOS έχει λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει εξασφαλιστεί σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, ενώ εκμεταλλευόμενη τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές LME και την ενίσχυση του Δολαρίου ΗΠΑ έναντι του Ευρώ αλλά και την ευελιξία χρήσης εναλλακτικού καυσίμου για την παραγωγή αλουμίνας έχει κατοχυρώσει σταθερά αυξημένη κερδοφορία για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά εταιρεία μετά την επιδότηση

Ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ παραλίγο να καεί ζωντανός στο δωμάτιό του

Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και ανεβάζει τη θερμοκρασία