Άλλαξε χέρια νωρίτερα σήμερα το ακίνητο της ιστορικής κλωστουφαντουργίας «Μπριτάννια» στη Ν. Φιλαδέλφεια δίπλα από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Το ακίνητο βγήκε με επισπεύδουσα τη doValue και με τιμή εκκίνησης με 3.354.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με 1 ευυρώ παραπάνω στα 3.354.001 ευρώ.

Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.» («Όμικρον Κύκλος R.E.D. 1 Α.Ε»), πρώην «Sciens Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.», όπως μετονομάστηκε η «Πειραιώς Property Α.Ε.».

Η Μπριτάννια ιδρύθηκε το 1931 από την εδρεύουσα στο Μάντσεστερ CROSLAND MOOR & CO L.M.D, τον Κ. Ναθαναήλ και την εταιρεία «Γιαννούτσικος-Πετσιάβας», με αντικείμενο την κατασκευή μάλλινων υφασμάτων κασμηριών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, από τους 300 εργάτες το 60% ήταν κορίτσια, τα οποία ήταν τα καταλληλότερα να διεξάγουν μια εργασία τόσο λεπτή και επίπονη, όπως ήταν το κόψιμο των κόμπων κατά την ύφανση. Μάλιστα, οι υφάντριες και μανταρίστριες της Μπριτάννια φημίζονταν ότι είχαν ξεπεράσει και τα αγγλικά στάνταρντ.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Υφαντουργείου (250 ιστοί), του Βαφείου, του Πλυντηρίου και του Φινιριστήριου προερχόταν από αγγλικούς οίκους.

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα και επί αρκετές δεκαετίες η Μπριτάννια παρήγαγε τα πιο ποιοτικά κασμήρια και γενικά κάποια από τα καλύτερα υφάσματα και ρούχα στην Ελλάδα.Όλα αυτά μέχρι το 2007, όταν πλέον δεν μπόρεσε να αντέξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αθρόες εισαγωγές με συνέπεια να βάλει λουκέτο.

Το ακίνητο πέρασε στα χέρια της «Πειραιώς Property» το 2005 και τώρα οδηγείται στο σφυρί.

Πρόκειται για οικόπεδο, κατά τον προγενέστερο τίτλο κτήσεως, έκτασης 11.034,49 τ.μ. ενώ κατόπιν ρυμοτομήσεων, τακτοποιήσεων, καθορισμού οριογραμμών ρέματος κλπ, το απομένον οικόπεδο έχει τελική επιφάνεια 6.980,31 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Λυκούργου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Επί του οικοπέδου υφίσταται, σύμφωνα με τον αρχικό τίτλο κτήσεως, ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτήριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Επίσης υφίσταται ένα μηχανουργείο (μονώροφο παλαιό κτίσμα), 430 τ.μ., ένα κτήριο λεβητοστασίου 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτήριο πρατηρίου, 30 τ.μ. και ένα φυλάκιο (οικίσκος φύλακα), 50 τ.μ.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει τις 6.620 τ.μ.

Ουσιαστικά υπάρχει ο φέρων οργανισμός και οι περιμετρικές τοιχοποιίες, επιχρισμένες και χρωματισμένες. Επίσης στον ακάλυπτο υπάρχει καμινάδα η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι διατηρητέα, καθώς και γεώτρηση.

Το ακίνητο βρίσκεται σε σημείο πυκνής δόμησης αλλά και με καλή υπερτοπική πρόσβαση σε περιοχή με πράσινο, πλησίον του πάρκου της Ν. Φιλαδέλφειας και ειδικά του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου και αθλητικού κέντρου της ΑΕΚ.

Οι βίλες στη Μύκονο

Σε νέο ιδιοκτήτη πέρασαν και οι δύο ημιτελείς βίλες στην περιοχή Κούνδουρος της Μυκόνου που εδώ και έναν χρόνο έβγαιναν στο σφυρί.

Αναρτήθηκαν αρχικά τον Ιανουάριο του 2023, όταν διενεργήθηκε ο πρώτος πλειστηριασμός, που είχε δύο σκέλη, με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ.

Το ένα σκέλος αφορούσε μια βίλα με πισίνα και με απέραντη θέα στο γαλάζιο, που βγήκε με τιμή εκκίνησης 2,7 εκατ. ευρώ και άλλαξε χέρια με λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, καθώς κατακυρώθηκε στα 2.704.076 ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε δύο ημιτελείς πολυτελείς κατοικίες στην ίδια περιοχή που βγήκαν με τιμή εκκίνησης στα 3,4 εκατ. ευρώ, για τις οποίες όμως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Για αυτές το σφυρί χτύπησε ξανά στις 29 Μαρτίου, και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, προγραμματίστηκε για τις 5 Ιουλίου ο τρίτος πλειστηριασμός, με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20% (ίση προς το 80% της αρχικώς ορισθείσας) και συγκεκριμένα στα 2,72 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως ανεστάλη. Ακολούθησε στις 8 Νοεμβρίου, με την ίδια τιμή εκκίνησης, χωρίς αποτέλεσμα και σήμερα βγήκε με την τιμή να έχει υποχωρήσει στα 2,21 εκατ. ευρώ, ενώ η κατακύρωση έγινε με 1 ευρώ παραπάνω.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 4.080 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Πλυντρί ή Κουφώκι ή Κούνδουρος», της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Μυκονίων. Επί του αγροτεμαχίου, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, υπάρχουν σήμερα δύο κατοικίες, οι οποίες έχουν ονομαστεί «2Β» και «3Β».

Η κατοικία «2Β» αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας. Το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες επιφάνειας 41,87 τ.μ. και δεξαμενές επιφάνειας 28,88 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο κατοικίας επιφάνειας 73,28 τ.μ. και χώρο στάθμευσης επιφάνειας 24,41 τ.μ.

Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει τμήμα κατοικίας επιφάνειας 56,98 τ.μ. Όπως σημειώνεται, το τμήμα του πρώτου ορόφου λειτουργεί αυτόνομα στεγάζοντας μια κατοικία, ενώ τα δυο άλλα επίπεδα λειτουργούν ενιαία.

Η κατοικία «3Β» αναπτύσσεται σε δύο στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας. Το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες επιφάνειας 71,30 τ.μ. και δεξαμενές επιφάνειας 12,50 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο κατοικίας επιφάνειας 69,23 τ.μ. και χώρο στάθμευσης επιφάνειας 27,75 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, οι κατοικίες είναι ημιτελείς, σε προχωρημένο όμως στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί δύο πισίνες (μια για κάθε κατοικία). Επιπλέον, έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης χώρων στάθμευσης ισογείου σε χώρους κύριας χρήσης κατοικίας, καθώς και βοηθητικών χώρων υπογείου σε χώρους κατοικίας.

Σε άλλα χέρια πέρασαν και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γεωργική Α.Ε.» στον Αλμυρό που βγήκαν σήμερα σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1.014.000 ευρώ και κατακύρωσης στα 1.020.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: