Άλλαξε χέρια τελικά και μετά από αρκετές άγονες προσπάθειες το ακίνητο όπου στεγάζεται η Γενική Κλινική Σαραφιανού, η οποία ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρη Σαραφιανό.

Το ακίνητο βγήκε νωρίτερα σήμερα σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 3.250.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 3.707.070 ευρώ, δηλαδή σε ποσό αυξημένο κατά 457.070 ευρώ.

Επισπεύδουσα ήταν ιδιωτική εταιρεία η οποία είχε εγγράψει διάφορα εμπράγματα βάρη, ενώ η κατάσχεση είχε γίνει για 200.000 ευρώ από τον Απρίλιο του 2019.

Πρόκειται για μια πολυώροφη οικοδομή (πολυκατοικία) επί οικοπέδου συνολικού εμβαδού 237 τ.μ., επί της διασταυρώσεως των οδών Ιουστινιανού 28 και Γ. Μπακατσέλου στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιείται ως Γενική Κλινική και αποτελείται από υπόγειο, γκαράζ, ισόγειο και 8 ορόφους, συνολικού εμβαδού 2.648 τ.μ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει αρκετές φορές σε πλειστηριασμό, ωστόσο κατόπιν προσφυγών υπήρξαν και αναστολές.

Πιο πρόσφατα, το σφυρί είχε οριστεί να χτυπήσει στις 19 Ιουλίου 2023 με τιμή εκκίνησης 1,48 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατόπιν ανακοπής της «Λυσίμαχος Σαραφιανός Γενική Κλινική Α.Ε.» το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφασή του που εκδόθηκε στις 7 Ιουλίου διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 5 εκατ. ευρώ. Έτσι το σφυρί χτύπησε με αυτή την τιμή αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «δεν λήφθηκε υπόψη η πραγματική εσωτερική κατάσταση του ακινήτου η οποία είναι πολύ καλή. Επίσης, πιθανολογήθηκε ότι η ποιότητα κατασκευής της οικοδομής και η κατάστασή της είναι πολύ καλή τόσο σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όσο και με την εσωτερική διαμόρφωση των χώρων». Εξάλλου, τονίζεται ότι «παρά την περίοδο αδράνειας που διήλθε η κτηματαγορά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου Covid-19, εντούτοις διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης αυτής, η δε εγγύς περιοχή παρουσιάζει διαχρονικά ιδιαίτερα αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον». Βέβαια η ανακόπτουσα εταιρεία ζητούσε η τιμή να ανέβει στα 10,35 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας την αξία «τόσο της διοικητικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης ως Ιδιωτικής Γενικής Κλινικής όσο και του πάγιου εξοπλισμού της, ήτοι των μηχανημάτων και τεχνικών εγκαταστάσεων, τα οποία, όμως, δεν λαμβάνονται υπόψη καθόσον, αντικείμενο κατάσχεσης αποτελεί μόνο το ακίνητο».

Η Γενική Κλινική Σαραφιανός δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Ιατρό Λυσίμαχο Σαραφιανό το 1956 και το 1972 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σημερινού πολυώροφου κτιρίου στην Ιουστινιανού 28. Με δυναμικότητα 202 κλινών αναπτύσσεται σε 3 συνεχόμενα κτίρια, ενώ διαθέτει κεντρικό κλιματισμό, δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, χειρουργεία με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα κ.α.

Και το «συλλεκτικό ακίνητο»

Επίσης κατά τους σημερινούς πλειστηριασμούς άλλαξε χέρια και η οριζόντια ιδιοκτησία του τετάρτου ορόφου του κτιρίου επί των οδών Τσιμισκή και Κατούνη στην εμπορική περιοχή των Λαδάδικων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα από πιο γνωστά κτίρια της Θεσσαλονίκης και ο τέταρτος κύριος όροφος αποτελείται από τον επιμέρους κοινόχρηστο χώρο του κλιμακοστασίου, πλατύσκαλου και φρέατος ανελκυστήρα, εμβαδού 29,50τ.μ. και από μία οριζόντια ιδιοκτησία συγκεκριμένα χώρο γραφείων (μετά χώρων υγιεινής και προθαλάμου), με πρόσοψη επί των οδών Τσιμισκή και Κατούνη, μικτού εμβαδού (μετά των κοινοχρήστων) 319,95τ.μ. και καθαρού 232,4 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 605.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 840.000 ευρώ.

Πρόκειται για διατηρητέο ακίνητο της δεκαετίας του 1920 που ανήκε στην εταιρεία «Συλλεκτικά Ακίνητα». Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «έχει πρόσωπο επί της οδού Τσιμισκή, μία από τις σημαντικότερες και εμπορικότερες οδούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε άμεση γειτονία με την οδό Ίωνος Δραγούμη, τον οδό Μητροπόλεως και τις πλατείες Αριστοτέλους, Εμπορίου και Ελευθερίας».

Το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως το 1995 για να στεγάσει την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και αναδιαμορφώθηκε εσωτερικά το 2009. «Πλέον το ακίνητο διαθέτει σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές που περιλαμβάνουν ανελκυστήρα και σύγχρονο σύστημα ψύξης και θέρμανσης το οποίο επιτρέπει λειτουργική ευελιξία στους χρήστες του. Τα τελειώματά του περιλαμβάνουν διπλά εξωτερικά κουφώματα, διακοσμητικά στοιχεία της εποχής κατασκευής του και lobby με μαρμάρινες επενδύσεις», όπως αναφέρεται.

Το πενταόροφο ακίνητο βγήκε αρχικά σε πλειστηριασμό στις 15 Δεκεμβρίου 2021 με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρότι και οι έξι ξεχωριστοί πλειστηριασμοί εμφανίστηκαν να οδήγησαν σε κατακύρωση, ο τέταρτος όροφος ξαναβγήκε σήμερα στο σφυρί.

Διαβάστε ακόμη: