Αύριο, Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 αλλάζει η ώρα γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αλλαγή ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04:00.

Ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

«Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η απόφαση της ΕΕ για την αλλαγή της ώρας

Με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα.

Για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας.

Όμως, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

αλλαγή ωρας

Τι ισχύει για την αλλαγή ώρας στη χώρα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε τα ρολόγια είχαν ρυθμιστεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο, στη δεκαετία, όμως, του 1970 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Σχετική είδηση:  Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.