Ακόμα πιο τσουχτερές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η νέα χρονιά, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα -ήδη- επιβαρυμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Circana που παρακολουθεί τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν εκ νέου κατά μέσο όρο 4,6% το 2024. Η αύξηση αυτή θα προστεθεί στις φετινές ανατιμήσεις που έφτασαν μεσοσταθμικά στο 7,2%.

Φρούτα και λαχανικά οι πρωταθλητές

Πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις θα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικών χεριών περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές. Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο 6μηνο χάθηκαν ή καταστράφηκαν παγκοσμίως φρούτα και λαχανικά αξίας 28 εκατ. δολαρίων εξαιτίας έλλειψης εργατικών χεριών.

«Το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα ράφια των σούπερ μάρκετ»

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν σοδειές πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις. Από την ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκονται σε κίνδυνο οι προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων. Οι έμποροι αναμένουν ότι η ασιατική παραγωγή ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί, την ώρα που οι τιμές ανέβηκαν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Παράθυρο ελπίδας δεν υπάρχει ούτε από την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Τα στοιχεία της Eurostat απέδειξαν πως η Ελλάδα κερδίζει χρυσό μετάλλιο ακρίβειας στο χωράφι. Ενώ οι τιμές στις οποίες πωλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή ένωση κατά 9% στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 22%.

Οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων όπως:

  • Κονσέρβες: 14%
  • Όσπρια και ρύζι: 10%
  • Δημητριακά: 8%
  • Αλλαντικά: 8%

Διαβάστε ακόμη: