Η τιμή στα ακίνητα, δεν επηρεάζει μόνο το ενδιαφέρον των αγοραστών, αλλά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση. Σε μια αγορά όπου η ζήτηση παραμένει επιλεκτική και οι αγοραστές εμφανίζονται πιο προσεκτικοί, η σχέση ανάμεσα στην τιμή, τη διάρκεια παραμονής μιας αγγελίας και την τελική διαπραγμάτευση γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο COO του Uniko, Γιώργος Γκιώκας, σε συζήτηση με τον αναλυτή ακινήτων Ηλία Παπαγεωργιάδη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την αγορά και τις επενδύσεις, οι επιλογές των πωλητών επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη κάθε συναλλαγής.

Έλλειψη στα φθηνά, πλεόνασμα στα ακριβά

Η αγορά παρουσιάζει σαφή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης:

  • Έλλειμμα σε μικρά και προσιτά ακίνητα, που αποτελούν και την κύρια επιλογή των αγοραστών
  • Πλεόνασμα σε μεγάλα και ακριβά ακίνητα, τα οποία δυσκολεύονται να απορροφηθούν
  • Μείωση τιμών μέσω διαπραγμάτευσης περίπου στο 9% για χαμηλότερες αξίες και έως 14% για ακριβότερες περιοχές
  • Αύξηση του χρόνου πώλησης όσο ανεβαίνει η τιμή

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η αγορά λειτουργεί πλέον με αυστηρά κριτήρια, ανταμείβοντας τις ρεαλιστικές τιμές και απορρίπτοντας τις υπερβολές.

Τα φθηνά ακίνητα φεύγουν… γρήγορα

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εικόνα στις χαμηλότερες κατηγορίες τιμών. Για ακίνητα έως 100.000 ευρώ, η ανταπόκριση είναι άμεση και ο χρόνος πώλησης περιορισμένος.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως τα Βόρεια Προάστια, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής πέφτει κάτω από έναν μήνα, ενώ στα Δυτικά Προάστια κινείται λίγο υψηλότερα. Σε γενικές γραμμές, για αυτή την κατηγορία ακινήτων, η πώληση σπάνια ξεπερνά τους δύο μήνες.

Αντίθετα, όσο ανεβαίνει η τιμή:

  • Στην κατηγορία 100.000 – 200.000 ευρώ καταγράφεται αισθητή αύξηση του χρόνου
  • Στα 200.000 – 300.000 ευρώ παρατηρούνται ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις

Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο ρόλος του μεσίτη ή συμβούλου, ο οποίος καλείται να εξηγήσει στον ιδιοκτήτη αν η τιμή που ζητά είναι ρεαλιστική ή απομακρύνεται από τα δεδομένα της αγοράς.

Όταν η αγορά «τιμωρεί» τις υπερβολές

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η διάρκεια παραμονής μιας αγγελίας εκτοξεύεται, κυρίως όταν οι πωλητές θέτουν υπερβολικές απαιτήσεις.

Πρόκειται, όπως σημειώνει, για περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες δεν επιδιώκουν άμεσα την πώληση, αλλά «δοκιμάζουν» την αγορά. Ωστόσο, η αγορά αντιδρά άμεσα: αγνοεί τα ακίνητα αυτά, τα οποία παραμένουν απούλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Όσο περισσότερο μένει μια αγγελία ενεργή:

  • τόσο μειώνεται το ενδιαφέρον των αγοραστών
  • τόσο αυξάνεται η πίεση για μείωση της τιμής
  • τόσο πιο δύσκολη γίνεται η τελική συμφωνία

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ξεκάθαρη: στην τρέχουσα συγκυρία, η αγορά ακινήτων επιβραβεύει τη σωστή τιμολόγηση και οδηγεί σταδιακά σε προσαρμογή όσους επιμένουν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Διαβάστε ακόμη: