Η Nicola Sturgeon ανακοίνωσε την παραίτησή της από την πρώτη υπουργός της Σκωτίας σε αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο την Τετάρτη, λέγοντας ότι η αποχώρησή της δεν είναι αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων πιέσεων.

Είπε ότι το να υπηρετήσω στον ρόλο για περισσότερα από οκτώ χρόνια ήταν ένα «προνόμιο πέρα από κάθε μέτρο, ένα προνόμιο που με στήριξε και με ενέπνευσε στις καλές στιγμές και στις πιο δύσκολες ώρες των πιο δύσκολων ημερών μου».

«Ωστόσο, από τις πρώτες μου στιγμές στη δουλειά, πίστευα ότι το μέρος του να υπηρετήσω καλά θα ήταν να γνωρίζω σχεδόν ενστικτωδώς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξω χώρο για κάποιον άλλο. Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι η ώρα είναι τώρα», είπε.

θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της

Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της, με χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας τις επόμενες ημέρες.

«Προσπάθησα να απαντήσω σε δύο ερωτήσεις – συνεχίζω σωστά για μένα, και το πιο σημαντικό, συνεχίζω σωστά για τη χώρα, το κόμμα μου και τον σκοπό της ανεξαρτησίας στον οποίο έχω αφιερώσει τη ζωή μου», είπε η Sturgeon.

Τους τελευταίους μήνες, έχει αντιμετωπίσει κριτική και επαίνους για τη νομοθετική μεταρρύθμιση που ηγήθηκε το SNP, η οποία θα διευκόλυνε τους ανθρώπους να αλλάξουν το νομικό τους φύλο και να μειώσουν την ηλικία στην οποία μπορούν να το κάνουν, από 18 σε 16.

Η Sturgeon έχει δεχθεί πιέσεις για να ξεκαθαρίσει τη στάση της για τις τρανς γυναίκες που φυλακίζονται σε γυναικείες φυλακές, μετά από ανησυχίες για την ασφάλεια που εκφράστηκαν για μια υπόθεση στη Σκωτία.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης αρνήθηκε ότι η συζήτηση ήταν η «τελική σταγόνα» που την ώθησε να παραιτηθεί.

Διαβάστε ακόμη: