Περισσότερες από 50 κωδικοποιημένες επιστολές που έστειλε η Mary Queen of Scots τον 16ο αιώνα βρέθηκαν και αποκρυπτογραφήθηκαν από μια διεθνή ομάδα κρυπτογράφων.

Οι επιστολές, που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της αγγλικής αιχμαλωσίας της, βρέθηκαν σε διαδικτυακά αρχεία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Περιγράφονται ως η πιο σημαντική ανακάλυψη για το θέμα εδώ και έναν αιώνα. Η ύπαρξη των επιστολών υποπτευόταν εδώ και καιρό, αλλά τις θεωρούσαν χαμένες.

Αποκωδικοποιημένα με τη βοήθεια υπολογιστών, τα γράμματα φαίνεται να είναι μια σειρά που εστάλη από τη Μαρία μεταξύ 1578 και 1584 στον Γάλλο πρεσβευτή στην αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ στο Λονδίνο, Michel de Castelnau Mauvissière.

«Είναι μια εκπληκτική έρευνα και αυτές οι ανακαλύψεις θα είναι μια λογοτεχνική και ιστορική αίσθηση», είπε ο Δρ John Guy από το Clare College Cambridge, ο κορυφαίος ιστορικός της Mary Queen of Scots.

Mary Queen of Scots, βασίλισσα της Σκωτίας μέχρι το 1568

Γεννημένη το 1542 και βασίλισσα της Σκωτίας μέχρι το 1568, η Μαρία ήταν επίσης βασίλισσα της Γαλλίας για ένα χρόνο από το 1559. Ως δισέγγονη του Ερρίκου Ζ’, είχε ισχυρή αξίωση για το στέμμα της Αγγλίας, αναγνωρισμένο ιδίως από τους Καθολικούς.

Ωστόσο, οι κακοί γάμοι και μια σειρά πολιτικών λανθασμένων υπολογισμών την οδήγησαν στη φυγή της από τη Σκωτία και να περάσει τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής της αιχμάλωτη της ξαδέρφης της, βασίλισσας Ελισάβετ.

Τελικά αποκεφαλίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1587 για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε συνωμοσία για τη δολοφονία της Αγγλίδας βασίλισσας.

Η τραγική της μοίρα την έκανε μάρτυρα για τους Ρωμαιοκαθολικούς και υπήρξε αντικείμενο γοητείας για ιστορικούς, μυθιστοριογράφους και κινηματογραφιστές.

Μια ομάδα ένθερμων κρυπτογράφων

Η ομάδα του επιστήμονα υπολογιστών George Lasry, του πιανίστα Norbert Biermann και του αστροφυσικού Satoshi Tomokiyo -όλοι ένθερμοι κρυπτογράφοι- σκέφτηκαν αρχικά την παρτίδα των κωδικοποιημένων εγγράφων που σχετίζονται με την Ιταλία, γιατί έτσι κατατέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι τα γράμματα ήταν στα γαλλικά.

Πολλές μορφές ρημάτων και επιθέτων είναι θηλυκά, η τακτική αναφορά της αιχμαλωσίας και τα επαναλαμβανόμενα ονόματα – όπως το Walsingham – τα βάζουν όλα στα ίχνη της Μαρίας. Ο σερ Francis Walsingham ήταν ο κατασκοπευτής της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο κώδικας

Ο κώδικας ήταν ένα απλό σύστημα αντικατάστασης στο οποίο τα σύμβολα αντιστοιχούν είτε σε γράμματα είτε σε κοινές λέξεις και ονόματα.

Αλλά θα χρειάζονταν ακόμα αιώνες για να εξιχνιαστούν όλες οι πιθανότητες, έτσι η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο που εντόπισε πιθανές λύσεις.

Το θέμα των επιστολών ποικίλλει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο μέρος της, η Μαίρη προσπαθεί να διατηρήσει ένα ασφαλές κανάλι επικοινωνίας με τους υποστηρικτές της στη Γαλλία. Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα είναι η πρόταση γάμου μεταξύ του κουνιάδου της, του Γάλλου Δούκα του Anjou, και της βασίλισσας Ελισάβετ.

Διαβάστε ακόμη: