«Σήμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος των μειώσεων στα επιτόκια, αναμένουν οι αγορές ομολόγων, με τα bond funds να έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στην Ελλάδα, μετά και την επαναφορά της χώρας στο κλαμπ της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κίνδυνος των ομολογιακών αυξήσεων υποχρεώνει τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης να επισπεύσουν τις όποιες αποφάσεις για μειώσεις των επιτοκίων. Όπως αναφέρεται, «οι αγορές ομολόγων εστιάζουν στην προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων, με τους επενδυτές να περιμένουν έως επτά μειώσεις από την ΕΚΤ που θα οδηγήσουν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό ρεκόρ του 4% στο 2,4% έως τα τέλη του 2024». Η προοπτική αυτή, άλλωστε, οδήγησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε… ράλι τις περισσότερες αγορές ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρεί κάτω από το 3%. Όσο, ωστόσο, η ΕΚΤ επιλέγει να τηρεί σιγήν ιχθύος, τόσο θα μειώνονται οι προσδοκίες προς αυτή την κατεύθυνση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της αγοράς.
Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οι διαδοχικές βελτιώσεις των προοπτικών των αξιολογήσεων και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν ως συνέπεια την ενίσχυση των επενδυτικών τοποθετήσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα έως το Σεπτέμβριο του 2023 είχαν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, σε 7,4 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022.
Την ίδια περίοδο οι συνολικές θέσεις των χαρτοφυλακίων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+/ΒΒ/ΒΒ- μειώθηκαν κατά 3,7%. «Ο παράγοντας αυτός συνετέλεσε στην υπεραντιστάθμιση των ανοδικών πιέσεων που άσκησαν στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπως και των υπόλοιπων ομολόγων διεθνώς, οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα προς το τέλος του 2023 οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό, τι στις αρχές του έτους», σημειώνει χαρακτηριστικά στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, προσθέτοντας πως σε αυτό το περιβάλλον οι διαφορές των αποδόσεών τους έναντι άλλων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν μειωθεί σημαντικά. Ειδικότερα, η διαφορά αποδόσεων (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού τίτλου αντίστοιχης διάρκειας είχε μειωθεί το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 (κατά 84 μ.β., στις 119 μ.β.), ενώ κυμαινόταν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού (171 μ.β.).
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αύξησε πέρυσι την άντληση κεφαλαίων με μεσομακροπρόθεσμη διάρκεια στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022. Οι νέες αυτές εκδόσεις είχαν αυξημένη μεσοσταθμική απόδοση, σε συνάφεια με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς. Πιο αναλυτικά, τo διάστημα 1.1-15.12.2023 εκδόθηκαν ομόλογα σταθερού επιτοκίου, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμική απόδοση 4,20%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν εκδοθεί ομόλογα σταθερού επιτοκίου, συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμική απόδοση 2,46% και ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου (123 μ.β. επιπλέον του Euribor), συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, είχαν εκδοθεί βραχυπρόθεσμοι τίτλοι (έντοκα γραμμάτια 3, 6 και 12 μηνών), συνολικού ύψους 23,6 δισ. ευρώ (έναντι 22 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022), με το μεσοσταθμικό κόστος των εκδόσεων να εμφάνιζε, επίσης, αύξηση (3,48% από 0,65% το ίδιο διάστημα του 2022).
Τέλος, οι όγκοι συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά αυξήθηκαν κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) διαμορφώθηκε σε περίπου 107 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 82 εκατ. ευρώ το 2022. Στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ), μέσω του οποίου διακανονίζονται, τόσο εγχώριες, όσο και διεθνείς συναλλαγές, η μέση ημερήσια αξία αγοραπωλησιών ανήλθε σε 592 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 472 εκατ. ευρώ το 2022.
Για το 2024, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές χρέους έως 10 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Covid-19 και ιογενείς λοιμώξεις: 5 απαντήσεις για την προστασία της καρδιάς
- Ποιοι είναι οι Έλληνες που αναφέρονται στην λίστα Έπσταϊν – Δύο άνδρες και μία γυναίκα
- Χέιλι Μπίμπερ: Οι σέξι φωτογραφίες που ανέβασε
- Άλλος άνθρωπος η Μπιάνκα Σενσόρι από τότε που παντρεύτηκε τον Γουέστ: Δείτε πώς ήταν πριν και πώς είναι τώρα