Με κέρδη επέστρεψαν οι ηπειρωτικές αγορές της Κίνας,  μετά τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, εν μέσω σημάτων ότι οι καταναλωτικέ δαπάνες είχαν ανακάμψει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα προ covid επίπεδα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας.

Ο δείκτης blue-chip Shanghai Shenzhen CSI 300 αυξήθηκε κατά 0,5% σε υψηλό 1,5 μήνα, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,9%.

Ανακάμπτουν οι καταναλωτικές δαπάνες

Το κλίμα ενισχύθηκε κυρίως από τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι οι Κινέζοι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για ταξίδια, αγορές και φαγητό κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων διακοπών από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η ταξιδιωτική ζήτηση ξεπέρασε επίσης τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Οι μετρήσεις ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι οι κινεζικές καταναλωτικές δαπάνες -που αποτελούν βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης- ανακάμπτουν μετά από μια τριετή ύφεση.

Περιορισμένα τα κέρδη

Ωστόσο, τα κέρδη στις κινεζικές αγορές συγκρατήθηκαν από τις ανησυχίες ότι η σεληνιακή πρωτοχρονιά ήταν μόνο μια αναλαμπή και ότι η οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με την υποτονική ανάπτυξη. Οι τοπικοί δείκτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται κοντά σε πολυετή χαμηλά επίπεδα μετά από απότομη πτώση μέχρι το 2023, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα μετά την πανδημία δεν κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να υλοποιηθεί.

Τα κέρδη των κινεζικών μετοχών τη Δευτέρα ήταν πολύ χαμηλότερα από εκείνα που παρατηρήθηκαν στις υπεράκτιες μετοχές την περασμένη εβδομάδα, ιδίως στο Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε επίσης κατά 1%, με τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας να εγκαταλείπουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: