Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας που ξεκινάει σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο καθιερωμένο συμπόσιο της Federal Reserve στον Τζάκσον Χόλ, όπου συγκεντρώνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνοντας σήμα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση των Δεικτών PMI ενώ ταλαντεύονται λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας. Η επιλογή του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές εκλογές θα συγκεντρώσει επίσης τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας, σύμφωνα με το Reuters, είναι τα ακόλουθα:

Τζάκσον Χολ

Το μεγάλο ετήσιο ραντεβού των κεντρικών τραπεζιτών στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, που πολλοί αποκαλούν και «καλοκαιρινό Νταβός» θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Αυγούστου,

Για ακόμη μια φορά το συμπόσιο της Federal Reserve Bank of Kansas City στο ειδυλλιακό ορεινό θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στα Βραχώδη Όρη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις (ή έτσι τουλάχιστον ελπίζουν οι επενδυτές) στο γρίφο των προθέσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. 

Στο επίκεντρο φέτος βρίσκονται οι αγορές εργασίας  μια μετατόπιση από το περσινό θέμα του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της Fed των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει την ευκαιρία να τελειοποιήσει το μήνυμά του πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τη νομισματική πολιτική. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, μετά από μήνες διατήρησής τους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Το ερώτημα όλων είναι αν η μείωση θα είναι κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης και φυσικά αγορές και οικονομολόγοι θα αναζητήσουν στοιχεία για τον ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων.

Οι δείκτες PMI

Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Οι αγορές είναι ευμετάβλητες και δυσκολεύονται να αξιολογήσουν τις οικονομικές προοπτικές, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρεί, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τα επίπεδα-στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Οι Δείκτες Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) προσφέρουν μια απεικόνιση  της οικονομικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο, Οι περισσότεροι από αυτούς  δημοσιεύονται την Πέμπτη και θα παράσχουν το επόμενο σύνολο ενδείξεων. Οι δείκτες PMI του Ιουλίου υπέδειξαν μια οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με επίμονο πληθωρισμό, δείχνοντας γιατί οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ εξασθένησε και τα γερμανικά στοιχεία ήταν απροσδόκητα δυσοίωνα, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης συρρικνώνεται. Ωστόσο, οι τιμές εισροών των κατασκευαστών στις προηγμένες οικονομίες έφθασαν σε υψηλό 18 μηνών.

Ο πληθωρισμός θα υπαγορεύσει τον ρυθμό και το βάθος των μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων. Μια επανάληψη των δυσοίωνων τάσεων των PMI του Ιουλίου μπορεί να σημαίνει ότι η νομισματική χαλάρωση θα γίνει πιο αργά από ό,τι θα ήθελαν οι αγορές.

H Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η ξαφνική μεταστροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας από υπερ-περιστέρι σε υπερ-γεράκι την έχει βάλει στη γραμμή του πυρός των βουλευτών, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων στα τέλη Ιουλίου.

Ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα ήταν η πιο απότομη πτώση των ιαπωνικών μετοχών από τη διαβόητη Μαύρη Δευτέρα του 1987, εν μέσω μιας αποσταθεροποιητικής αύξησης του γεν έναντι του δολαρίου. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Καζούο Ουέντα  Kazuo Ueda και οι συναδέλφοι του  θα μιλήσουν στο Κοινοβούλιο στις 23 Αυγούστου.

Οι πρόσφατοι μακροοικονομικοί δείκτες είναι με το μέρος της BOJ, δείχνοντας μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ανάπτυξης εν μέσω ανάκαμψης της κατανάλωσης.

Μια δυνητικά μεγαλύτερη δοκιμασία έρχεται την ημέρα της ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, με την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Το συνέδριο των Δημοκρατικών

Η αμερικανική προεδρική κούρσα αναθερμαίνεται και πάλι με τους Δημοκρατικούς να επιδιώκουν να δώσουν νέα ώθηση στην υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο.

Από την καθυστερημένη είσοδό της στην κούρσα μετά την παραίτηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Χάρις έχει κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς και έχει εξαλείψει το προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, ενώ προηγείται του Τραμπ σε ορισμένες αγορές στοιχημάτων ενόψει της ψηφοφορίας της 5ης Νοεμβρίου. 

Το τετραήμερο συνέδριο ξεκινά σήμερα Δευτέρα με μια σειρά από υψηλού προφίλ Δημοκρατικούς που αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες με στόχο τη συγκέντρωση υποστήριξης για τη Χάρις.

Η κούρσα είναι αμφίρροπη και οι επενδυτές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τις πολιτικές της θέσεις.

Η Χάρις έχει φροντίσει να τονίσει ότι δεν θα παρέμβει ποτέ στην ανεξαρτησία της Fed – μια άποψη που έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και πρώην προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι οι πρόεδροι θα πρέπει να έχουν λόγο στις αποφάσεις της Fed.

Η αγορά ενέργειας

Οι κίνδυνοι ενεργούν σαν καταλύτες στις αγορές ενέργειας στις τελευταίες μέρες.  Η ανησυχία ότι οι συγκρούσεις εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή και απειλούν την προσφορά από την περιοχή έχει ανεβάσει τις διεθνείς τιμές του αργού πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για την ισχύ της ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, περιορίζουν κάπως τα κέρδη του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου ήταν ευμετάβλητες, με το φάσμα της διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε μια διαδρομή διέλευσης μέσω Ουκρανίας να ενισχύει τις ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές ανησυχούν ότι οι σφοδρές μάχες κοντά στη ρωσική πόλη Sudzha, όπου το ρωσικό φυσικό αέριο εισέρχεται στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξαφνική διακοπή των ροών διαμετακόμισης μέσω της εμπόλεμης χώρας πριν λήξει η πενταετής συμφωνία με τη ρωσική Gazprom.

Διαβάστε ακόμη: