Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί» για τα πλήγματα χθες Δευτέρα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από τα οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

«Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα», αντέδρασε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων.

Από τα πλήγματα καταστράφηκε το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας και η κατοικία του Ιρανού πρέσβη, στην πολυτελή συνοικία Μεζέχ. Συνολικά σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, εκ των οποίων 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πολιτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ, ο Αλί Σαμχανί, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν άμεσα υπεύθυνες ανεξαρτήτως του αν γνώριζαν για την πρόθεση (του Ισραήλ) να εξαπολύσει αυτή την επίθεση».

Από τα πλήγματα σκοτώθηκε επίσης τουλάχιστον ένα μέλος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, όπως δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ωστόσο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι αυτοί που επλήγησαν «βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων και σχεδίαζαν επιπλέον επιθέσεις».

Η πρεσβεία «δεν ήταν στόχος», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Συρία Χοσεΐν Ακμπαρί, που δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, δήλωσε ότι το κτίριο όπου στεγάζεται η κατοικία του έχει ισοπεδωθεί. Εθεάθη να βγαίνει από το κεντρικό κτίριο της πρεσβείας σήμερα μαζί με τους φρουρούς του.

Διαβάστε ακόμη: