Ιδιοκτήτης πασίγνωστης (και μεγάλης) ΠΑΕ έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να αποεπενδύσει από το ποδόσφαιρο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ενδιαφερόμενους, εντός και εκτός συνόρων.

Εσχάτως, μάλιστα, φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Εφόσον τελικώς προχωρήσουν και σε δεύτερο επίπεδο οι συζητήσεις ανάμεσα στον πωλητή-ιδιοκτήτη και στον επενδυτή αγοραστή, θα μιλάμε για ένα deal που προσεγγίζει (μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ) τα 80 εκατ. ευρώ.


Απόλυτη ησυχία επικρατεί στο θέμα των ανανεώσεων στον Ολυμπιακό, καθώς παρότι στους τελευταίους μήνες του 2023 φαινόταν πως η διοίκηση ήθελε να κλείσει τις ανοιχτές υποθέσεις που υπάρχουν άμεσα, κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα γίνει. Τουλάχιστον όχι και με τους πέντε.

Θυμίζουμε ότι οι Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Κώστας Φορτούνης, Κωνσταντίνος Τζολάκης, Γιώργος Μασούρας και Μαντί Καμαρά έχουν μπει πλέον στο τελευταίο εξάμηνο των συμβολαίων τους και αυτή τη στιγμή μπορούν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν ως ελεύθεροι για το καλοκαίρι, με όποια ομάδα θέλουν εντός και εκτός Ελλάδας.

Για τους Πασχαλάκη και Φορτούνη δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πληροφορία εδώ και μήνες, παρά την αίσθηση ότι αμφότεροι θα συνέχιζαν στο Λιμάνι και ο Μασούρας είναι (ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πρότινος) αυτός που βρισκόταν πιο κοντά στο νέο συμβόλαιο. Βέβαια, τα τελευταία αποτέλεσμα και σίγουρα τα όσα θα γίνουν στα ντέρμπι προσεχώς, είναι πιθανό να αλλάξουν τα δεδομένα και για τους τρεις, καθώς το κλίμα στην ομάδα δεν είναι καλό και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δείξει ότι ξέρει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις για το καλό του συλλόγου.


Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι ο Κωνσταντίνος Τζολάκης δεν θα συνεχίσει στο Λιμάνι και μετά το καλοκαίρι. Ο νεαρός κίπερ φέτος έπαιξε ελάχιστα και είναι αποφασισμένος να φύγει στο εξωτερικό για να πάρει χρόνο και να αποδείξει την αξία του. Γι’ αυτό αλλάζει μανατζερικό γραφείο και ψάχνει την καλύτερη προοπτική για την καριέρα του και μία ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία να κάνει το step up.


Και φτάνουμε στην… πολύκροτη υπόθεση του Μαντί Καμαρά. Ο ίδιος με τοποθέτηση του έσβησε την… φωτιά που άναψαν κάποιες υποτιθέμενες δηλώσεις του στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις οποίες εμφανιζόταν ενοχλημένος με την διοίκηση που τον πιέζει να ανανεώσει για να τον ανανεώσει για να πάει δανεικός στη Νότιγχαμ. Μάλιστα, έλεγε πως αυτός είναι και ο λόγος που δεν παίζει. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς φέτος από την αρχή της σεζόν είναι βασικός και αναντικατάστατος και μάλιστα ήταν και από τους καλύτερους της ομάδας, μέχρι να προκύψει μία σοβαρή οικογενειακή υπόθεση στην πατρίδα του. Από όταν γύρισε από την Γουινέα και παρότι η ομάδα του στάθηκε σε απόλυτο βαθμό, είναι φανερό πως το μυαλό του δεν είναι εδώ και δεν είναι, για την ώρα, καθόλου συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις του.

Ίσως βέβαια σε αυτό να παίζει ρόλο και η δύσκολη απόφαση που καλείται να πάρει για το μέλλον του. Το radar σας έχει αποκαλύψει πως ο Καμαρά έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβόλαιο 1.5 εκατ. που του προσφέρουν Λυών και Φενέρ, όμως θα πρέπει να πάει ως ελεύθερος και χωρίς να πάρει ευρώ ο Ολυμπιακός. Ο ίδιος θέλει να δοκιμάσει ξανά εκτός Ελλάδας και δεν σκέφτεται να ανανεώσει (τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν και αυτό άφησε να εννοηθεί και στο χθεσινοβραδινό του ποστάρισμα). Στην αντίπερα όχθη, στο Λιμάνι θα ήθελαν να κρατήσουν τον… φετινό Καμαρά, αλλά είναι άγνωστο αν θα του δώσουν έστω κοντά σε αυτά τα χρήματα!


Είναι αλήθεια πως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν φημίζεται για την ποιότητα των παικτών που διαθέτει, τουλάχιστον στις ομάδες κάτω από το Big-4.

Κατά γενική ομολογία η δεξαμενή των ποδοσφαιριστών της Super League, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν μελλοντικά κλαμπ με στόχο τον τίτλο, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός είναι πολύ περιορισμένη.

Υπάρχει ωστόσο φέτος μία περίπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο λόγος για τον Χουάν Μιριτέλο του Αστέρα Τρίπολης. Ο Αργεντινός φορ έχει σημειώσει στις πρώτες 16 αγωνιστικές τα επτά από τα 21 γκολ της ομάδας του και φιγουράρει στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ, πίσω μόνο από τον Λορέν Μορόν (10 γκολ) του Άρη και τον Φώτη Ιωαννίδη (8 γκολ) του Παναθηναϊκού. Το επίτευγμά του μάλιστα αποκτάει μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσουμε ότι έχει εκτελέσει μόνο ένα πέναλτι.

Ο Μιριτέλο είναι ένας κλασικός στράικερ περιοχής. Ξέρει να παίρνει καλές θέσεις μέσα στο κουτί και όπως λέμε στην ποδοσφαιρική καθομιλουμένη μυρίζεται γκολ.

Γενικά, φημίζεται για το δυναμικό του παιχνίδι και τα εξαιρετικά του τελειώματα, είτε με το πόδι, είτε με το κεφάλι. Χαρακτηριστικό είναι το γκολ που είχε πετύχει με μονοκόμματο σουτ στη νίκη του Αστέρα με 2-1 επί του Βόλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Άλλο ένα γκολ που δείχνει την ικανότητά του να εκτελεί με μία επαφή ήταν εκείνο στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ, με το οποίο οι Αρκάδες είχαν ανοίξει το σκορ και έφτασαν τελικά στη νίκη με 2-0.

Ο Μιριτέλο επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και στο πρώτο ματς για το 2024. Ο Αργεντινός φορ σημείωσε δύο γκολ και οδήγησε το σύνολο του Μίλαν Ράσταβατς σε μία αν μη τι άλλο σπουδαία ανατροπή με 3-2 επί του Άρη, ο οποίος είχε προηγηθεί με 0-2 στο 14′.


Η ΑΕΚ τσεκάρει τους διαθέσιμους παίκτες στην αγορά, προκειμένου να προχωρήσει στη μεταγραφή πλάγιου μπακ τον προσεχή Ιανουάριο. Πέραν του αριστερού μπακ, που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα αποκτηθεί εξαιτίας της απουσίας Χατζισαφί και Μοχαμάντι (θα παίξουν στο Κύπελλο Ασίας με το Ιράν), το τελευταίο διάστημα ακούγεται πως η Ένωση θα κινηθεί για δεξιό οπισθοφύλακα.

Στο προσκήνιο υπάρχει μία ιδιαιτέρως ελκυστική περίπτωση, αν και φαντάζει πολύ πιο πιθανό να αποτελέσει ρεαλιστικό στόχο το προσεχές καλοκαίρι και όχι τον Ιανουάριο. Ο λόγος για τον Τζορτζ Μπάλντοκ!

Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδας δεξιός μπακ αρέσει πολύ στους Κιτρινόμαυρους, οι οποίοι τον παραρακολουθούν στενά, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Μπάλντοκ μετρά 8 συμμετοχές στην Premier League (με 2 ασίστ) τη φετινή σεζόν και ουσιαστικά δίνει… εξετάσεις, αφού οι άνθρωποι της Σέφιλντ δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν να τον ανανεώσουν.

Φυσικά στην υπόθεση θα παίξει ρόλο και η επιθυμία του ίδιου του παίκτη, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αφενός η Σέφιλντ βρίσκεται στην “ουρά” της βαθμολογίας άρα είναι πολύ πιθανό να υποβιβαστεί και αφετέρου ο 30χρονος άσος είναι μεταξύ των χαμηλότερα αμειβόμενων παικτών της Premier League, λαμβάνοντας περίπου 10.000 λίρες εβδομαδιαίως.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ θα ήθελαν να ενισχύσουν τον ελληνικό κορμό στο ρόστερ, άρα δεν τους αφήνει αδιάφορους ένας εν ενεργεία διεθνής Έλληνας που ταυτόχρονα έχει την ποιότητα να αποτελέσει τον βασικό δεξιό μπακ της ομάδας, όπως είναι ο Μπάλντοκ. Μένει να μάθουμε αν οι Κιτρινόμαυροι θα εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του ώστε να τον “χτυπήσουν” τον Ιανουάριο ή αν οι όποιες εξελίξεις θα μετατεθούν για το καλοκαίρι.


Μία πληροφορία που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά τις σκέψεις που φέρονται να υπάρχουν στην ΑΕΚ για επαναπατρισμό του Βασίλη Μπάρκα!

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, κάθε ποιοτικός Έλληνας παίκτης βρίσκεται στα “ραντάρ” των Κιτρινόμαυρων, με την εξαιρετική σεζόν που διανύει ο Μπάρκας να μην περνά απαρατήρητη. Ο πρώην άσος της Ένωσης θυμίζει ξανά τον παλιό καλό εαυτό του στην Ουτρέχτη, μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα στη Σέλτικ, που πήγε την καριέρα -και την ψυχολογία του- αρκετά πίσω.

Οι αριθμοί δεν λένε την απόλυτη αλήθεια για τον 29χρονο τερματοφύλακα. Φέτος έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του 2 φορές σε ματς, στατιστικό που δεν εντυπωσιάζει. Όποιος όμως παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Eredivisie, γνωρίζει πως ο Μπάρκας έχει κάνει σωρεία σπουδαίων επεμβάσεων, σε βαθμό που τα 23 γκολ που έχει δεχθεί ο ίδιος (26 συνολικά έχει “φάει” η Ουτρέχτη) φαντάζουν εξαιρετική επίδοση για μία ασταθέστατη αμυντικά ομάδα!

Όπως ο Μπάλντοκ, έτσι και ο Μπάρκας έχει συμβόλαιο σε ισχύ έως το καλοκαίρι του 2024, με τη βασική διαφορά να έγκειται στο ότι η Ουτρέχτη διατηρεί οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο.

Ο Στάνκοβιτς δεν κάνει άσχημη σεζόν αλλά παράλληλα δεν αποτελεί “εγγύηση”, την ώρα που ο Αθανασιάδης βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Αμφότεροι έκαναν σοβαρά λάθη στα ματς του Europa League (ο Στάνκοβιτς με Μαρσέιγ, ο Αθανασιάδης με Άγιαξ), παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της ΑΕΚ. Η κίνηση για την απόκτηση τερματοφύλακα μοιάζει πιθανό σενάριο εν όψει του καλοκαιριού και ο Μπάρκας θα εξεταστεί σοβαρά.


Με έκδηλη την αγωνία στο βλέμμα στην κερκίδα ο κυρ Λευτέρης από τα Σεπόλια γύρισε στον γιό του που καθόταν δίπλα του και τον κοίταξε. «Τι έγινε ρε πατέρα;» τον ρώτησε. «Παίζουν με την φωτιά, δεν το βλέπεις, πάσες είναι αυτές , θα την χάσουμε την μπάλα» του απάντησε ο κυρ Λευτέρης. «Ξέρει πατέρα ο Ισπανός τι κάνει, έχει υπολογίσει την δύναμη της μπάλας, την ολισθηρότητα του βρεγμένου τερέν, τις λακούβες και την απόσταση του αντιπάλου, τόσο όσο, όταν αυτή φτάσει στο (τσακ) στον Σένκεφλεντ αυτός να την στείλει πίσω στον Μπρινιόλι».

Ο πατέρας πιο ήρεμος πλέον, έστρεψε το βλέμμα του προς την φάση. Η μπάλα ακόμη ήταν στο δρόμο, αγέρωχη, κορδωτή, κοτσονάτη ταξίδευε. Και «ω του θαύματος» μόλις έφτασε στον Ολλανδό, λίγο πριν το πόδι του αντιπάλου – αυτός με ένα απλό άγγιγμα την έστειλε προς τα πίσω στον Ιταλό, ενώ ένα τεράστιο «ουφ» πλανήθηκε στις κερκίδες…

Τέτοιες είδους αγωνίες δεν θα έχουν πλέον οι φίλοι του Παναθηναϊκού με τον Τερίμ στον πάγκο – άλλες ναι, αυτές όχι. Χτες, στο ντεμπόυτο του Τούρκου στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αποδείχτηκε ότι ο Πέρεζ μπορεί να παίξει την μπάλα γρήγορα, μπορεί να την παίξει κάθετα, μπορεί να παίξει διαγώνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν από τους κορυφαίους, ενώ θα περίμενε κανείς ότι το γρήγορο τέμπο δεν θα τον ευνοούσε…

Την ίδια στιγμή Γεντβάι και Αράο, δεν δίστασαν να περάσουν το κέντρο κουβαλώντας την μπάλα κάθετα, εντολή που επί εποχής Γιοβάνοβιτς είχε μόνο ο Μάγκνουσον και αυτό πάντα με την πρέπουσα ασφάλεια. Τα πρώτα δείγματα του νέου Παναθηναϊκου, δείχνουν ότι ο Τούρκος προπονητής θέλει την ένταση και την ταχύτητα σε πρώτο πλάνο. Παγίδες διπλές και τριπλές στο κέντρο για άμεση ανάκτηση της μπάλας και προσωπικές μονομαχίες, θα έχουν τον πρώτο λόγο. Τέλος το σεταρισμένο ασφαλές παιχνίδι με ελεγχόμενη ένταση του Γιοβάνοβιτς, πλέον τον πρώτο λόγο έχει η γρήγορη άμεση μετάβαση και η επιθετικότητα, ακόμα και με την μορφή του αιφνιδιασμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο ημίχρονο σε μία φάση transition με προυποθέσεις αντεπίθεσης, ο Μπερνάρ γύρισε την μπάλα προς τα πίσω για να σεταριστουν σε θέσεις οι συμπαίκτες του, αντι να την πρωωθήσει μπροστά, με συνέπεια ο Τερίμ να εκνευριστεί. «Έξις δευτέρα φύσις» έλεγε ο Αριστοτέλης, όχι άδικα.

Ο Τερίμ ξέρει τι τον περιμένει και αυτό θα φανεί στην πρώτη στραβή. Πλέον δεν υπάρχει η ασφάλεια του Γιοβάνοβιτς στον τρόπο παιχνιδιού, ούτε το τέμπο διαχείρισης δυνάμεων. Ο Τούρκος ποντάρει πλέον και στην διάθεση των παικτών και την επιθυμία τους για μικρές νίκες μέσα στο παιχνίδι, όπως τις προσωπικές μονομαχίες και τις δεύτερες μπάλες. Στοιχεία που διαμορφώνουν υπεροχή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και ορίζουν την ψυχολογία του παίκτη. Χτες για πρώτη φορά είδα τον Μπερνάρ με ιδρώτα στο μέτωπο, να βάζει τα χέρια στη μέση.

Δεν ξέρω αν ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου φέτος, δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. Όμως τα παιχνίδια του θα έχουν ενδιαφέρον να τα παρακολουθείς. Επίσης ενδοΠαναθηναϊκό ενδιαφέρον παρουσιάζει πως θα μπορέσει να ενσωματώσει παίκτες που δεν ταιριάζουν στα βασικά χαρακτηριστικά που θέλει (ένταση και ταχύτητα), όπως ο Σπόραρ και ο Τζούρισιτς. Ηδη ο ένας βίωσε ένα ακόμα DNP και ο δεύτερος ένα DNA (did not appear) με ολίγον από IDC (I don’t care)…

Διαβάστε ακόμη: