H AEK θα είναι η νέα πρωταθλήτρια Ελλάδας για τη σεζόν 2022–23, αφού βέβαια χρειάστηκε και την «αρωγή» του Ολυμπιακού, ο οποίος κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκης» (δε μπορούσε να κάνει αλλιώς)…

Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή ο τίτλος κρίθηκε από ένα «δώρο», για να θυμηθούμε και την πολυσυζητημένη / αμφιλεγόμενη ατάκα του Ματίας Αλμέιδα μετά το ισόπαλο ντέρμπι στη «Λεωφόρο». Βέβαια ο Αργεντινός κόουτς άλλο εννοούσε τότε ενώ η περί δώρων συνωμοσίες, δεν βρίσκουν εφαρμογή στα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Κάτι που αποδείχθηκε και το βράδυ της Δευτέρας, με την πικρή αλλά δίκαιη ήττα (απώλεια πρωταθλήματος) για τους «πράσινους»…

Η ΑΕΚ (της… «Opap Arena – Αγιά Σοφιάς») φτάνει έτσι άξια στην κατάκτηση του 13ου της πρωταθλήματος παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο (γρήγορο, πιεστικό, εκρηκτικό, ενθουσιαστικό, επιθετικό, έντασης, συνδυάζοντάς το με την ποιότητα του ρόστερ της), με ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης (65–17 τα γκολ, όταν ο Παναθηναϊκός είχε απολογισμό 46–15) και με αρκετούς MVP (Γκατσίνοβιτς – Λιβάι Γκαρσία στην κανονική διάρκεια, Τσούμπερ στα play offs, Πινέδα όλη τη σεζόν)!


Ο Ματίας Αλμέιδα είναι δικαιωματικά θριαμβευτής της χρονιάς στην Ελλάδα, όχι απλά γιατί πήρε το πρωτάθλημα (στην πρώτη του κιόλας σεζόν στην Ευρώπη και στην ΑΕΚ, κάτι που στο κλαμπ έχει γίνει μόνο με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς) ή γιατί μπορεί να κάνει και το νταμπλ (ούτε ο Μπάγεβιτς το κατάφερε αυτό στην Ένωση), αλλά κυρίως για την νέα ποδοσφαιρική εκδοχή που παρουσίασε και ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο του ποδοσφαίρου που παίζεται στη Super League. Ένα ποδόσφαιρο που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε (ούτε μετά από ήττες) στην διάρκεια της σεζόν, ούτε εντός Οργανισμού ΑΕΚ, ούτε εκτός. Κι αυτό είναι ξεχωριστό/σπάνιο, όταν μιλάμε για… Ελλάδα!


Όσον αφορά στην επόμενη σεζόν η ΑΕΚ φυσιολογικά θα εμφανιστεί ακόμη πιο ισχυρή και ως φαβορί για το repeat. Με τον ίδιο προπονητή, με τον ίδιο κορμό, με 3 – 4 μεταγραφικές προσθήκες, με την απαιτούμενη τεχνογνωσία αλλά και ψυχολογία και κυρίως έχοντας πλέον και το μέταλλο της πρωταθλήτριας!

H AEK όμως, ήδη έχει προχωρήσει πολύ και τον προγραμματισμό της για την νέα σεζόν. Τις ανανεώσεις των Σιμάνσκι, Ρότα, Μήτογλου που έχουν ανακοινωθεί θα ακολουθήσουν αυτές των Χατζισαφί, Άμραμπατ, Λιβάι Γκαρσία που είναι «τελειωμένες» και θα επισημοποιηθούν / ανακοινωθούν προσεχώς! Και θα κάνει τα πάντα για το… θαύμα, την παραμονή του Πινέδα!

Των Χατζισαφί – Άμραμπατ τα συμβόλαια τελείωναν τον Ιούνιο και ήταν εισήγηση του Αλμέιδα να ανανεωθούν για 1+1 χρόνια. Του Λιβάι είναι επέκταση, με γενναία αναπροσαρμογή αποδοχών. Κι από την στιγμή που υπήρξε deal done, ο Μελισσανίδης μπορεί και ζητάει 15 και 20.000.000 ευρώ για την πώληση του πρώτου σκόρερ των «κιτρινόμαυρων».


Από εκεί και πέρα δυο παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους δεν έχουν δεχτεί ακόμη πρόταση για ανανέωση. Κι αν του Φράνσον είναι απολύτως φυσιολογικό, του Τζαβέλλα αποτελεί μικρό έκπληξη. Αν δεν υπάρξει ανατροπή, τότε ο βετεράνος διεθνής αριστερός στόπερ θα αποχωρήσει το καλοκαίρι ως Πρωταθλητής. Έτσι κι αλλιώς πάντως η ΑΕΚ ψάχνει αριστερό στόπερ και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από του Τζαβέλλα. Κάτι που λέει πολλά…

Και κάτι τελευταίο που συζητείται στην πιάτσα agents: η ΑΕΚ μπορεί να έχει Κονέ – Κουχάρσκι – Άλβες αλλά στα μεταγραφικά της θέματα το απόλυτο κουμάντο (στο 150%) κάνει ο προπονητής της. Ισχύει δηλαδή ο «νόμος του Αλμέιδα»!


Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχασε το πρωτάθλημα την προτελευταία αγωνιστική αλλά κακά τα ψέματα για το επίπεδο του ρόστερ του και το ποδόσφαιρο που έπαιξε, ακόμη και η δεύτερη θέση (επιστροφή μετά από χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ) είναι επιτυχία / υπέρβαση!

Οι «πράσινοι» στη διετία του Γιοβάνοβιτς έφτιαξαν ένα ισχυρό, καλοδουλεμένο, μεθοδικό, με πίστη γκρουπ που πέρσι πήρε το Κύπελλο και φέτος ήταν πλήρως ανταγωνιστικό στη διεκδίκηση του τίτλου. Ποδοσφαιρικά όμως, δεν εξελίχθηκε, δεν εμφάνισε κάτι διαφορετικό. Και κυρίως τους έλειψαν παίκτες προσωπικότητες που στα «καυτά» ντέρμπι θα τον έπαιρναν από το χέρι και θα τον οδηγούσαν στην νίκη.

Ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν το ίδιο αγχωμένος, υποτονικός, «λίγος», όπως και στα δύο προηγούμενα εντός έδρας ντέρμπι, με τον… μισό ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ των 8 κρουσμάτων ίωσης! Δεν κέρδισε κανένα από τα τρία, μάζεψε μόλις 2 βαθμούς ενώ άξιζε μόνο τον 1.

Το κυριότερο: Δεν είχε εικόνα ομάδας που διεκδικούσε το πρωτάθλημα! Στο «Καραϊσκάκης» βέβαια είχε την επαρκή δικαιολογία –όπως είπε και ο Γιοβάνοβιτς– των ομαδικών κρουσμάτων covid. Μόνο που ο τίτλος δεν χάθηκε για τον Παναθηναϊκό στο «αιώνιο» ντέρμπι…


Ο τρόπος που απώλεσε τον τίτλο ο Παναθηναϊκός (όντας πρώτος από την 1η αγωνιστική) ήταν σκληρός, αφήνει πικρή γεύση, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ήταν άδικος. Τουλάχιστον ποδοσφαιρικά… Αυτό που πονάει περισσότερο είναι πως την επόμενη σεζόν πολύ δύσκολα θα του δοθεί ξανά τόσο μεγάλη ευκαιρία για τον τίτλο. Γιατί λογικά ούτε ο Ολυμπιακός θα κάνει τα φετινά λάθη, ούτε όλες οι συγκυρίες θα είναι ξανά υπέρ του «τριφυλλιού»…


Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του για την νέα σεζόν από τον Ιούλιο και τον 2ο προκριματικό γύρο των play offs. Δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του δηλαδή για τον προγραμματισμό, για κάποιους έχει αργήσει κιόλας.

Από τις ανανεώσεις συμβολαίων αυτή που τον «καίει» είναι του αρχηγού Δημήτρη Κουρμπέλη. Μια υπόθεση που έχει περάσει από διάφορες παλινδρομήσεις και αφέθηκε για μετά το τέλος της σεζόν. Οι πιθανότητες πάντως είναι για happy end και με τον «Κούρμπε». Θα ολοκληρωθούν και οι έτοιμες επεκτάσεις συμβολαίων των Ιωαννίδη – Βαγιαννίδη ενώ σειρά για νέο συμβόλαιο θα πάρει και ο επίσης πολύτιμος Παλάσιος.


Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο όλο το λούκι το τραβήξει ξανά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ή το κλαμπ προχωρήσει στην πρόσληψη αθλητικού / τεχνικού διευθυντή (και πότε θα γίνει);

Ο Σέρβος κόουτς δεν θέλει τέτοιο «καπέλο», κάτι που μέχρι τώρα το είχε σεβαστεί ο Γιάννης Αλαφούζος. Μόνο που στην σεζόν που τελειώνει, ο Παναθηναϊκό πλήρωσε ακριβά και τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις σημαντικές αστοχίες στις διάφορες μεταγραφικές υποθέσεις, του καλοκαιριού και του χειμώνα.

Για παράδειγμα: Ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ δεν πλήρωσε transfer fee 3.5 και 3.000.000 όπως ο Αλαφούζος για Σπόραρ και Μαντσίνι αντίστοιχα. Ή ο Γιοβάνοβιτς ενέκρινε κονδύλι 1.100.000 για την αγορά του Τσοκάι όταν δεν έδωσε λιγότερα από αυτά για τον Γκατσίνοβιτς που πήγε στην ΑΕΚ ενώ προτιμούσε τον… αόρατο Βέρμπιτς από τον Σέρβο! Όπως επίσης η ΑΕΚ δεν έχει συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 2.200.000 όπως είναι του Μπερνάρ στον Παναθηναϊκό αλλά με τον Βραζιλιάνο να μην μπορεί να συγκριθεί με την προσφορά των Πινέδα – Τσούμπερ – Ελίασον – Αραούχο που είναι στο εκατομμύριο έκαστος!


Κατά συνέπεια εύλογα κάποιος περιμένει την αντίδραση / τις αποφάσεις του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου μετά και το φινάλε της σεζόν, σχετικά με το οργανόγραμμα του νέου Παναθηναϊκού αλλά και την περαιτέρω στελέχωσή του.

Γιατί όταν επικρατήσει η ψυχραιμία στο κλαμπ και γίνει ο απολογισμός της σεζόν, στην ζυγαριά του boss θα μπουν και τα… κακά. Όπως ο περσινός γρήγορος καλοκαιρινός ευρωπαϊκός αποκλεισμός, η «ελεγχόμενη» προετοιμασία στην Μουντιαλική διακοπή που έπαιξε ρόλο στην απώλεια της μεγάλης βαθμολογικής διαφοράς τον Ιανουάριο, ο αποκλεισμός με κάτω τα χέρια στα προημιτελικά του Κυπέλλου, τα λάθη στις μεταγραφές παρότι ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά…

Θα παραμείνει, λοιπόν, το μοντέλο με τον προπονητή / μάνατζερ Γιοβάνοβιτς ή το αφεντικό θα επιστρέψει σε εκείνο του τεχνικού διευθυντή; Κι αν το αποφασίσει θα το δεχτεί ο Γιοβάνοβιτς; Όπως και ποιος θα κάνει την επιλογή του εν λόγω προσώπου, είναι πολύ σημαντικό…

Γενικότερα στον Παναθηναϊκό η υπερβατική φετινή του σεζόν, ως προς την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, μπορεί να… μπερδέψει και να επηρεάσει τον όποιο σχεδιασμό. Και τα αποτελέσματα από αυτό να φανούν όχι άμεσα αλλά μετά το ξεκίνημα της σεζόν.

Στον οργανισμό Παναθηναϊκό, αν όντως θέλουν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στο κυρίαρχο ερώτημα: Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Αλμέιδα της 2ης χρονιάς του στην ΑΕΚ;

Διαβάστε ακόμη: