Ο ΟΦΗ, όπως φαίνεται, κάθε καλοκαίρι θα πουλάει τον βασικό του τερματοφύλακα. Το προηγούμενο παραχώρησε τον Ντέβις Εμπασί με 700.000 στην Άμπχα της Σαουδικής Αραβίας ενώ το ερχόμενο είναι πολύ πιθανό να δώσει τον Χρήστο Μανδά! Με πολύ υψηλότερο βέβαια transfer fee (προσδοκούν στα 2.5 με 3 εκατομμύρια) και σε ευρωπαϊκό κλαμπ!

Ο (μόλις) 21χρονος Έλληνας ήταν εκπληκτικός στο «Καραϊσκάκης» κόντρα στον πιο παραγωγικό (24 τελικές) Ολυμπιακό της φετινής σεζόν. Δεν είναι υπερβολή πως ελέω Μανδά, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβαλαν μισή ντουζίνα γκολ στον ΟΦΗ αλλά μόλις δύο!

Με τον Κορυδαλλιώτη πορτιέρε στο τέλος να δέχεται τα συγχαρητήρια ακόμη και των νικητών (κάποιοι «έπεσαν» πάνω του), παρότι στο ματς τους είχε… βγάλει τα συκώτια. Μάλιστα Χάμες και Φορτούνης έχουν γίνει… φαν του.

Λίγοι βέβαια γνωρίζουν πως στο παρελθόν, όταν ακόμη ήταν παίκτης του Ατρομήτου, ανερχόμενο ταλέντο και όχι βασικός ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε μαζί του. Όπως και η ΑΕΚ αργότερα, με τον Μελισσανίδη να κάνει προσφορά 500.000 ευρώ στον Σπανό αλλά να απορρίπτεται!


Στο Περιστέρι ποτέ δεν πίστεψαν / στήριξαν πραγματικά τον πιτσιρικά Μανδά. Στον ΟΦΗ όμως, οι Σαμαράδες, είδαν στον Μανδά το πρότζεκτ που θα μπορούσε άμεσα να αντικαταστήσει τον Εμπασί και στο μέλλον να πάει λεφτά στο κλαμπ από μία μεγάλη πώληση.

Κάπως έτσι ο Ατρόμητος τον έδωσε σχεδόν τσάμπα τον περασμένο Γενάρη (πήρε σαν ανταλλαγμα τον Ναμπίλ) και την τρέχουσα σεζόν ο Μανδάς από την στιγμή που πήρε τα γάντια του βασικού (στο ματς του πρώτου γύρου με τον Ολυμπιακό, όταν κι απέκρουσε το πέναλτι του Χάμες), δεν τα ξαναέβγαλε! Από τότε μάλιστα είναι εντυπωσιακός, «ξεσκονίζοντας» το όνομα που είχε από τα 16 του χρόνια στη διεθνή πιάτσα σκάουτς.

Πάμε και στην είδηση: Σκάουτ ξένης ομάδας είχε βρεθεί στην Τούμπα, στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ (και) για τον Χρήστο Μανδά. Το scouting report που του έκανε ήταν… απόθεωτικό. Το απότέλεσμα; Για χάρη του βρέθηκε χθες στο «Καραϊσκάκης» ο τσιφ σκάουτερ της ίδιας ξένης ομάδας (από δυνατό πρωτάθλημα της κεντρικής Ευρώπης)! Και ο Μανδάς φρόντισε να πάει ακόμη καλύτερα. Κοινώς τον ενθουσίασε! Τον βρήκε έτοιμο, να έχει όλο το… πακέτο και το μέλλον μπροστά του!

Λεπτομέρεια: Ο ίδιος ξένος τσιφ σκάουτερ πριν καλά – καλά τελειώσει το ματς στο Φάληρο έφυγε σφαίρα (και συνοδευόμενος) για τη Νέα Φιλαδέλφεια και το ΑΕΚ – Άρης. Και σε αυτό το ματς είχε «στόχο» (παίκτη της «Ένωσης») , που δεν πήγε όμως, το ίδιο καλά με τον Μανδά…


Πόσο έχει ανεβεί η μετοχή Μανδά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αποδεικνύεται κι από τα εξής δύο: Πρώτον, παρότι ο νεαρός κίπερ συνεργάζεται με τη Rogon, κάνει μεγάλο γκελ σε μεγάλο μέρος πλέον της πιάτσα agents που έχει ενεργοποιηθεί…

Δεύτερον και το πιο σημαντικό: Στον ΟΦΗ βλέπουν την μεγάλη βελτίωση / εξελιξή του, ενημερώνονται για το ενδιαφέρον διάφορων ομάδων και ήδη προετοιμάζονται να κατεβάσουν στο Ηράκλειο τον… επόμενο Μανδά. Ταλέντο μεγάλο της θέσης, συνομήλικος του, που μπορεί κι αυτός μελλοντικά να αποδειχτεί αντάξιο πρότζεκτ.

Ο λόγος για τον Νικόλα Χριστογεώργο του Παναθηναϊκού! Μπορεί να έχει συμβόλαιο με τους «πράσινους» έως το 2024 αλλά ο Γιοβάνοβιτς δεν τον… βλέπει ενώ δεν υπάρχει και κάποιο σοβαρό πλάνο αξιοποίησής του από το κλαμπ (εκτός από το να μοιράζεται συμμετοχές με τον Ξενόπουλο στον ΠΑΟ Β’).

Η στήλη, λοιπόν, έμαθε πως ο ΟΦΗ που διώχνει τον 31χρονο Ολλανδό Σόνι Στέφενς, έχει ήδη κινηθεί να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Χριστογεώργο. Τον θέλουν με μεταγραφή και όχι δανεικό, αφήνοντας προφανώς στους «πράσινους» καλό ποσοστό μεταπώλησης.


Μεγάλη μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, στην θέση των εξτρέμ, έστω και στο… παρά δύο του κλεισίματος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Μιλάμε για τον Πρεμιερλιγκάτο Ισπανό Σέρχι Κάνος, που έρχεται δανεικός από την Μπρέντφορντ αλλά με οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι.

Τον ήθελε ο Μίτσελ, είναι σε καλή / κανονική ηλικία (2 Φεβρουαρίου θα κλείσει τα 26 του χρόνια), με μεγάλη χρηματιστηριακή αξία (12.000.000 ευρώ) και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός: Δηλαδή ακραίος, με ταχύτητα, τρεξίματα και ομαδικότητα.

Σε αντίθεση με τον έτερο υποψήφιο στα εξτρέμ, τον πρώην Μουντιαλικό Γάλλο ακραίο Τοβέν (πήγε τελικά στην Ουντινέζε, παρά την σούπερ προσφορά που είχε από τους «ερυθρόλευκους»), ο Ισπανός δεν χρειάζεται την μπάλα στα πόδια του για να «δημιουργήσει» (για αυτό οι Πρωταθλητές έχουν τον κορυφαίο, δηλαδή τον Χάμες).


Ο Κάνος είναι προϊόν Μπαρτσελόνα, πολύ μεγάλο ταλέντο για αυτό πήρε γρήγορα / πιτσιρικάς το δρόμο για το νησί (Λίβερπουλ). Ένας κλασικός Ισπανός εξτρέμ που επιβίωσε και έπαιξε στο κορυφαίο επίπεδο, πρωταγωνιστώντας στην άνοδο της Μπρέντφορντ στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά και στην (περυσινή) παρθενική της σεζόν εκεί (31 ματς / 3γκολ / 2ασιστ).

Γιατί τότε έρχεται στην Super League, το εύλογο ερώτημα. Στην (6η της βαθμολογίας !) Μπρέντφορντ τη φετινή σεζόν έχασε τη θέση / ρόλο του από την στιγμή που ο κόουτς Φράνκ άλλαξε το σύστημα. Δηλαδή παίζει με τρεις στόπερ και μπακ χαφ. Με τον Κάνος να είναι όμως, κλασικός winger. Εξ ου και οι μόλις πέντε φετινές συμμετοχές του.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός δεν είναι μία… ελληνική ομάδα και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Έχει το ανάλογο μπάτζετ, τις κατάλληλες διασυνδέσεις, έναν ιδιοκτήση που έχει και την Νότιγχαμ Φόρεστ αλλά και τον τρόπο / την «πειθώ» να φέρνει στην Ελλάδα παίκτες αυτής της ηλικίας και της αξίας (12 εκατ.) από το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Τόσο… απλά!


Σημειολογικά το αναφέρω: Ο Σέρχι Κάνος είναι ο 5ος παίκτης την τρέχουσα σεζόν που έρχεται στον Ολυμπιακό από αγγλική ομάδα. Προηγήθηκαν οι Ζινκερνάγκελ (Γουότφορντ), Άβιλα (Χάντερσφιλντ), Μπόουλερ (Μπλάκπουλ), Ουί Τζο Χουάνγκ (Φόρεστ). Κανένας τους πάντως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ή να καθιερωθεί στους Πρωταθλητές.

Με μία ειδοποιό διαφορά: Κανένας δεν είχε τη δική του χρηματιστηριακή αξία και κανένας τους δεν ήρθε από ομάδα με την οποία έπαιζε στην Πρέμιερ Λιγκ. Ακόμη και ο Νοτιοκορεάτης φορ απλά αγοράστηκε από τη Νότιγχαμ (πλήρωσε την Μπορντό) και τον έδωσε άμεσα στους «ερυθρόλευκους»…


H ΑΕΚ όντως την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε μία ανάσα από την απόκτηση πρωτοκλασάτου στόπερ και μάλιστα… γνωστού του κόουτς Αλμέιδα, με τα χαρακτηριστικά / προδιαγραφές που έθετε ο Αργεντινός κόουτς (αριστεροπόδαρος και πάνω από 1.90 μ. ύψος) κι από το μανατζερικό κανάλι που της πήγε τον επίσης θηριώδη στόπερ Μουκουντί!

Ο λόγος για τον Τζον Άντονι Μπρουκς, που στις 28 Ιανουαρίου έκλεισε τα 30 του χρόνια… Αμερικανός γεννημένος στο Βερολίνο, 45 φορές διεθνής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημερινή χρηματιστηριακή αξία 6.000.000 ευρώ, αν και πριν από μία τετραετία είχε κάνει limit up στα 15 εκατομμύρια.


Ο Μπρουκς μετά από μία δεκαετία στη Μπουντεσλίγκα, σε Χέρτα Βερολίνου κι από το 2017 στην Βόλφσμπουργκ (πλήρωσε transfer fee 17.000.000 για χάρη του), το περασμένο καλοκαίρι μετακινήθηκε ως ελεύθερος στη Μπενφίκα. Στους «αετούς» πήγε για βασικός αλλά είχε μόλις δύο συμμετοχές ως αλλαγή στο πρωτάθλημα αφού έπεσε πάνω στον… πρότζεκτ Κουλιεράκης της Μπενφίκα, δηλαδή τον Πορτογάλο αριστεροπόδαρο στόπερ Αντόνιο Σίλβα!

Τόσο ο παίκτης, όσο και το κλαμπ ήθελαν να απαλλαγεί ο ένας από τον άλλον και κάπου εκεί αναλαμβάνει… δουλειά η Rogon! Στην πορεία και για λογαριασμό της ΑΕΚ αφού εξασφαλίζει πως η Μπενφίκα με 300.000 ευρώ τον αφήνει ελεύθερο!

O Mπρουκς ως Γερμανο – Αμερικανός είχε προτεραιότητα να γυρίσει σε μία καλή ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Σάλκε, Μπόχουμ και Βέρντερ δεν μπορούσαν να τον καλύψουν ενώ το μεγάλο μανατζερικό Γραφείο που τον εκπροσωπεί, τον έθεσε υπόψιν της ΑΕΚ που έψαχνε για πρωτοκλασάτο αριστεροπόδαρο στόπερ προοπτικής και πλήρωνε ακόμη και συμβόλαιο εκατομμυρίου…


Ο Ματίας Αλμέιδα ενθουσιάστηκε με την υποψηφιότητα Μπρούκς. Τον γνώριζε από την εποχή που ήταν στους Σαν Χοσέ λόγω της μόνιμης παρουσίας του στην αμερικάνικη Εθνική. Όχι μόνο έδωσε την έγκρισή του, λοιπόν, αλλά και υπερθεμάτισε της απόκτησής του.

Γενικότερα από την ΑΕΚ στο πρόσωπο του Μπρούκς έβλεπαν το βασικό δίδυμο της επόμενης σεζόν μαζί με τον Μουκουντί, ώστε να γίνεται και η απαιτούμενη διαχείριση στον Βίντα. Έτσι, λοιπόν, έφτασε η ΑΕΚ να προσφέρει στον Μπρούκς συμβόλαιο με καθαρές ετήσιες αποδοχές 1.200.000 ευρώ συν μπόνους, προκειμένου να τον πείσει!

Μαζί βέβαια με το υπόλοιπο πακέτο: Νέο γήπεδο, ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και μπορεί του χρόνου να παίζει Τσάμπιονς Λιγκ, κόουτς τύπου Αλμέιδα με παίκτες (Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς) στο ρόστερ που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα στην Μπουντεσλίγκα, όπως και ο ίδιος…


Η ΑΕΚ είχε εν μέρει σύμμαχο της στην προσπάθεια να πείσει τον Μπρούκς και τον Πολ Κουτσολιάκο της Rogon. Tον ομογενή ατζέντη που μιλάει απευθείας με τον Μελισσανίδη και που βγήκε… ασπροπρόσωπος απέναντι στο κλαμπ, φέρνοντας στα τέλη Αυγούστου τον πελάτη του Μουκουντί, για να καλύψει θέση βασικού στόπερ.

Να ανοίξω μία παρένθεση εδώ: Πελάτης του Κουτσολιάκου είναι και ο Γαλανόπουλος, τον οποίο επίσης το περασμένο καλοκαίρι ανανέωσε με την ΑΕΚ ενώ αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει μελλοντικά να μπει σε διαδικασία πώλησης του Λιβάι Γκαρσία, είναι βέβαιο πως θα απόταθεί (και) στην Rogon…

Στο διά ταύτα: Ο Μπρούκς δεν ήταν αρνητικός για την ΑΕΚ, το αντίθετο, αλλά ήθελε να περιμένει μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Γενάρη μήπως του προκύψει κάτι καλό (καλύτερο) από Μπουντεσλίγκα. Αν όχι θα ερχόταν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες του παζαριού. Άλλωστε και η «Ένωση» μπορούσε να τον περιμένει, δεν καιγόταν –ούτε ο κόουτς– για στόπερ τώρα…

Για κακή τύχη των «κιτρινόμαυρων», όμως, προέκυψε η Χόφενχαϊμ, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες ανακοίνωσε τον Μπρουκς την περασμένη Πέμπτη και Σάββατο τον έβαλε να παίξει κόντρα στην Γκλάντμπαχ! Τόσο ανάγκη είχε…

Η Χόφενχαϊμ προσέφερε στον Μπρουκς συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 1.700.000 ενώ είναι και τέτοια η σχέση της Rogon με τον ιδιοκτήτη του γερμανικού κλαμπ, που αυτομάτως το ενδιαφέρον της «ακύρωνε» κάθε σοβαρή προεργασία των «κιτρινόμαυρων». Κάπως έτσι, λοιπόν, η ΑΕΚ έμεινε… μπουκάλα στην υπόθεση Μπρουκς, πάνω που είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως θα μπορούσαν να φέρουν τον «ομόσταυλο» του Μουκουντί για να τους «παντρέψουν» στο κέντρο της άμυνας…

Διαβάστε ακόμη: