Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού ή αλλιώς βραχυχρόνια μίσθωση airbnb, σχεδόν το σύνολο των τριημέρων 25ης Μαρτίου, Πάσχα, καθώς και τη Πρωτομαγιά, καταγράφει εντυπωσιακές πληρότητες τόσο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Η επιθυμία και ταυτόχρονα η ανάγκη μη συνωστισμού και παράλληλα το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης.
Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητη ύπαρξη των οικοσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδία, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα.
Οι λόγοι που το airbnb έχει τόσο μεγάλη ζήτηση
Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδία αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά να διαμείνεις 2-3 ημέρες.
Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί.
Λόγω της υψηλής ζήτησης και της «ευκαιρίας» που δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως τόσο στους δημοφιλείς προορισμούς, όσο και στις νέες αναδυόμενες τουριστικές περιοχές, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, καταγράφεται αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το τελευταίο διάστημα.
Οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν αυξήσεις κατά 34,44% και 2,44% αντίστοιχα σε σχέση με τις ημέρες του Πάσχα.
Οι προ-κρατήσεις τριήμερο του Πάσχα κυμάνθηκαν στο 93% στην Ύδρα και 86% στις Σπέτσες, ενώ το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμάνθηκαν στο 82% και 70% αντίστοιχα.
Στην Τήνο η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες του Πάσχα ήταν 585 κατοικίες, ενώ το τριήμερο της Πρωτομαγιάς αυξήθηκαν κατά 12,82%, αγγίζοντας τις 660 κατοικίες.
Στη Τήνο καταγράφηκαν υψηλές πληρότητες αγγίζοντας το 95% το τριήμερο του Πάσχα ( Μ.Παρασκευή-Δευτέρα του Πάσχα) και το 86% το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Αυξητικές τάσεις κατά 19,94% στην εγγραφή νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονται και στη Σύρο.
Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες του Πάσχα ήταν 346 κατοικίες, ενώ το τριήμερο της Πρωτομαγιάς άγγιξαν τις 415 κατοικίες.
Οι προ-κρατήσεις τριήμερο του Πάσχα ήταν στο 89% και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμάνθηκαν στο 74%.
Στη Χίο καταγράφεται οριακή αύξηση της τάξεως του 0,042%, με μόλις ένα νέο ακίνητο να εγγράφεται σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στη Πάτμο, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες του Πάσχα ήταν 160 κατοικίες, ενώ το τριήμερο της Πρωτομαγιάς αυξήθηκαν κατά 4,38%, αγγίζοντας τις 167 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις τριήμερο του Πάσχα ήταν στο 91% και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμάνθηκαν στο 85%.
Οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Σκιάθο και Σκόπελο, καταγράφουν αυξήσεις κατά 8,95% και 18,35% αντίστοιχα σε σχέση με τις ημέρες του Πάσχα.
Οι προ-κρατήσεις τριήμερο του Πάσχα κυμάνθηκαν στο 87% στη Σκιάθο και 90% στη Σκόπελος, ενώ το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμάνθηκαν στο 83% και 86% αντίστοιχα.
Η Άνδρος καταγράφει οριακή αύξηση της δυναμικής στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά 1,78%, η Κύθνος κατά 2,88% με μόλις τρία νέα ακίνητα να εγγράφονται σε πλατφόρμες και η Αίγινα κατά 7,58% με τη δυναμική της να αγγίζει τις 355 κατοικίες.
Αυξητικές τάσεις εγγραφών νέων κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφεται και στην Ηπειρωτική Ελλάδα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να ανήκει στη Καλαμάτα.
Η δυναμική της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας τις ημέρες του Πάσχα ήταν 541 κατοικίες και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς άγγιξα τις 579, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 7,02%.
Το καλό οδικό δίκτυο και η ποικιλομορφία της περιοχής ανέδειξαν τη Καλαμάτα σε «top»προορισμό, με τις προ-κρατήσεις τριήμερο του Πάσχα να αγγίζουν το 92% και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς το 79%.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία ο αριθμός των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται.
Το 2020 σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε απόλυτα νούμερα προστέθηκαν 81 νέες μονάδες, από τις 9.971 (433.689 δωμάτια και 856.347 κλίνες) τη χρονιά ρεκόρ του 2019 στα 10.052 (438.294 δωμάτια και 869.250 κλίνες) το 2020, ενώ περαιτέρω άνοδος σημειώθηκε και το 2021, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς στη διετία προστέθηκαν περίπου 150 νέα ξενοδοχεία.
Τη διαφορά έκαναν οι δύο ανώτερες κατηγορίες, όπου οι πεντάστερες μονάδες σε όλη την επικράτεια αυξήθηκαν από τις 610 του 2019 στις 651, με αντίστοιχη αύξηση στα 93.687 δωμάτια από 89.852 το 2019.
Οι τετράστερες, με τη σειρά τους, αυξήθηκαν από τις 1.664 του 2019 σε 1.708 το 2020, με τον αριθμό δωματίων να αυξάνεται από τα 120.542 στα 121.906.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το μοντέλο του τουρισμό αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.
Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε.
Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται.