Κλίμα ασυνεννοησίας φαίνεται να διαμορφώνεται στο μέγιστο θέμα των οφειλών που έχουν οι πάροχοι ρεύματος και αερίου προς τους Διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα όσων γνωρίζουν την κατάσταση εκ των έσω μετά και την χθεσινή τηλε-σύσκεψη υπό τη διοίκηση της ΡΑΕ, που παρακολούθησε ο ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκας,

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ.Μ.Μανουσάκη με έωλη δικαιολογία.

Το απαύγασμα της σύσκεψης είναι ότι η μεν ΡΑΕ θα επαγρυπνεί από δω και πέρα, αλλά η ευθύνη της είσπραξης των οφειλών ανήκει αποκλειστικά στους τρεις «φεσωμένους» Διαχειριστές.

Η κατάσταση όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο απλή: οι συνολικές οφειλές πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια και το κυριότερο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει λαμβάνειν πάνω από 200 εκατομμύρια μεγάλος μέρος των οποίων ωστόσο είναι καλυμμένο με εγγυητικές που έχουν καταθέσει οι προμηθευτές.

Πάνω από 50 εκατομμύρια είναι οι οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. είναι διακανονισμένα και περίπου 15 εκατομμύρια προς τον ΑΔΜΗΕ.

Τρεις πάροχοι από τους γνωστούς αλλά όχι από την πρώτη πεντάδα έχουν πολύ μεγάλο θέμα ρευστότητας σε βαθμό που να απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους. Δεν είναι καθετοποιημένοι συνεπώς δεν έχουν οι ίδιοι παραγωγή, χρωστούν όμως περίπου 25 εκατομμύρια που δεν έχουν διακανονίσει.

Εν τω μεταξύ κάθε μέρα δημιουργούνται νέα χρέη από χιλιάδες καταναλωτές προς τους παρόχους αλλά αντιστοίχως και νέα φέσια προς Διαχειριστές και Δήμους που πλέον έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν πολύ.

Πάντως οι πιο πολλές οφειλές των προμηθευτών μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, έχουν πλέον διακανονιστεί, με το 50% να δίνεται με εγγυητικές και το υπόλοιπο 50% να ρυθμίζεται σε δόσεις τις οποίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τηρούν οι οφειλέτες.

Όμως οι οφειλές του τελευταίου τριμήνου εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης υπάρχουν και μεγαλώνουν, η ΡΑΕ προειδοποιεί ακόμη και με διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών όσων δεν συμμορφωθούν, αλλά το θέμα είναι εάν θα το πράξει.

«Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι μήνες αφού τα φέσια των καταναλωτών προς τους προμηθευτές θα αυξηθούν σημαντικά και αλυσιδωτά θα υπάρξει πρόβλημα στους παρόχους προς τους Διαχειριστές» μας λέει έμπειρο στέλεχος της ΡΑΕ που συμπληρώνει ότι «η Αρχή ελέγχει διαρκώς τα στοιχεία των προμηθευτών και τις αρχές διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζουν οι διαχειριστές. Η κατάσταση μπορεί να γίνει εξόχως απειλητική για την αγορά».

Οι πάροχοι χρωστούν επίσης γύρω στα 60-70 εκατομμύρια στους Δήμους. Στους 3 Διαχειριστές θα πρέπει να πληρώνονται τα τέλη ανεξάρτητα εάν τα έχουν εισπράξει από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αντίθετα στους Δήμους, τα δημοτικά τέλη καταβάλλονται, μόνο εφόσον πρώτα οι πάροχοι τα εισπράξουν μέσω των λογαριασμών.

«Το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει να βλέπει από κοντά την αγορά, το ίδιο και η ΡΑΕ. Ας μην κρυβόμαστε όμως, η λίστα των παρόχων πάει για μεγάλο ξεκαθάρισμα, με απροσδιόριστες συνέπειες» μας λέει στέλεχος του Υπουργείου και προσθέτει: «δεν θέλουμε να κρατήσουμε μία ωρολογιακή βόμβα ληξιπρόθεσμων χρεών που αν σκάσει θα οδηγήσει σε επανάληψη όσων έζησε η αγορά όταν προέκυψε η βόμβα με Energa και Hellas Power».

Από την πλευρά του Πρόεδρος μεγάλου καθετοποιημένου παρόχου τέλος, θεωρεί «βασικό να τηρούνται οι κανόνες για όλους για λόγους ανταγωνισμού ενώ το θέμα των οφειλών ξέφυγε τώρα λόγω της κρίσης και χρειάζεται αυτορύθμιση».

Το ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει κοινωνικά και οικονομικά η αυτορρύθμιση.

Συναγερμός Υπ. Ενέργειας: Δύο ενεργειακοί πάροχοι έτοιμοι για «κανόνι»