«Ενδεχομένως το 2022 να είναι χρονιά ξεκαθαρίσματος των παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου, αφού τα τεράστια προβλήματα θα φέρουν λουκέτα, εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Αυτή είναι η εκτίμηση σοβαρού παράγοντα της ΡΑΕ που παρακολουθεί στενά την αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου και συνεχίζει: «είναι γεγονός ότι οι προμηθευτές και πελάτες περνάνε σκληρή δοκιμασία από τη στιγμή που οι πελάτες καλούνται να πληρώσουν πανάκριβους λογαριασμούς Δεκεμβρίου, σε υπερδιπλάσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο ενώ οι εταιρείες παροχής ενέργειας προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα κόστη προμήθειας ενέργειας».

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν μπει σε διακανονισμούς των οφειλών ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ ο τεχνοκράτης της ΡΑΕ λέει ότι «οι ρυθμίσεις των οφειλών κατανάλωσης για ρεύμα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενώ στο φυσικό αέριο, καθώς με την αυξημένη κατανάλωση μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει αρχίσει τις καθυστερήσεις πληρωμών».

Οι πάροχοι ενέργειας κάνουν διακανονισμούς οφειλών σε μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επόμενοι λογαριασμοί που επίσης είναι υψηλοί μπαίνουν και αυτοί σε αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Μαύρη τρύπα 650 εκατ. σε δύο παρόχους ενέργειας

«Φοβάμαι την έλευση σαρωτικού κύματος απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και αυτή τη φορά και φυσικού αερίου» μας λέει ο άνθρωπος της ΡΑΕ.

Η αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών είναι η μεγάλη απειλή για τον ενεργειακό κλάδο.

Υψηλόβαθμο και εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος της ΔΕΗ, μιλώντας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι προέβλεψε ότι «οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη που συνεπάγεται η ενεργειακή κρίση και κατάσταση θα γίνει μη βιώσιμη για νοικοκυριά και παρόχους με απροσδιόριστες συνέπειες».

Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, λένε πως θα έχουμε «μεγάλη αύξηση στις ανεξόφλητες οφειλές, αφού τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που κυμαίνονται από 250 ως 800 ευρώ και άρα θα σκάσουν μεγάλα κανόνια!».

Οι πάροχοι βλέπουν τι γίνεται με τις οφειλές των πελατών τους προκειμένου να μην υπάρξει διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών ενώ παρατηρείται βροχή αιτήσεων για διακανονισμούς των υψηλών λογαριασμών που καταφθάνουν αυτήν την περίοδο.

Ενεργειακή πανδημία: Τα νοικοκυριά το έριξαν στο πετρέλαιο και τα …«φέσια»

«Αυτό που θα φέρει η κρίση πάντως είναι και το ξεκαθάρισμα των εταιριών-παρόχων αφού η βιωσιμότητα μη καθετοποιημένων εταιρειών του κλάδου αμφισβητείται πλέον. Κάποιες εταιρείες καθυστερούν την απόδοση των τελών που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος προς τους Δήμους. Οι εταιρείες προμήθειας, εξαιτίας ακριβώς του υψηλού κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς καλούνται να επωμιστούν σημαντικά βάρη ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί τα έξοδα κίνησης που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στην αγορά. Θα έχουμε λουκέτα και εξαγορές και συγχωνεύσεις» μας λένε από τη ΡΑΕ.

Από τη ΔΕΗ πάντως επισήμαιναν χθες ότι είχαν μείωση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος των πελατών της εταιρείας το 2021. Η μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά περίπου 100 εκατομμύρια σε σχέση με το 2020, οφείλεται κυρίως σε παλιά χρέη που πληρώθηκαν.

Οι εταιρίες ρεύματος είναι κατά σειρά κατάταξης από το Χρηματιστήριο Ενέργειας οι : ΔΕΗ, Protergia (Μυτιληναίος), ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Elpedison, NRG, Watt and Volt, Volterra, Φυσικό Αέριο Αττικής-Ελλ.Εταιρία Ενέργειας, Ζeniθ, Volton και KEN.