Υποτίθεται ότι υπήρξε μία κάποια τάση υποχώρησης των τραπεζών, στον διάλογο των… μπινελικίων με το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της χαώδους και προκλητικής διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων.

Έμεινε η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων.

Άνθρακες όμως η προσδοκία.

Το χάσμα μεταξύ επιτοκίων δανείων και επιτοκίων καταθέσεων, μεγάλωσε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24 εκατοστιαίες μονάδες από 4,96 μονάδες από τον Δεκέμβριο και 3,53 μονάδες τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε το ανοδικό ράλι των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αναλυτικά τώρα, γιατί έχει σημασία τι συμβαίνει σε κάθε κατηγορία κατάθεσης ή δανείου:

– Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,22 εκατοστιαίες μονάδες από 4,93 μονάδες τον Δεκέμβριο.

– Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.

– Στα νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 5,36%, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%.

– Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια (πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, ανοικτά δάνεια), η αύξηση ήταν 5 μ.β. και το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 14,73%, ενώ στα συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε 9 μ.β., στο 11,36%.

– Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης, στο 5,69%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.

– Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

– Στα υφιστάμενα δάνεια, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,33%, στα στεγαστικά με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%.

Διαβάστε περισσότερα