Μετά την παύση των …εχθροπραξιών ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους τραπεζίτες λόγω των εορτών, αναμένεται νέος γύρος συζητήσεων τις επόμενες μέρες με τα επιτόκια καταθέσεων να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο υπουργός θα ζητήσει να επιταχύνουν τον βηματισμό τους και να προχωρήσουν σε ακόμη πιο ουσιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας έχει δίκιο βέβαια στο γεγονός ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να αυξάνει το βασικό επιτόκιο του ευρώ από τον περασμένο Ιούλιο, οι τράπεζες με σημαντική καθυστέρηση προχώρησαν στην αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας  μόλις τον Δεκέμβριο. Και αφού είχαν προηγηθεί τρεις εκρηκτικές συναντήσεις με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλότερα τουλάχιστον κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Το επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας στον Οκτώβριο ήταν στο 0,14% για τα νοικοκυριά και στο 0,27% για τις επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο είχε αυξηθεί στο 0,80%.

Και εκτιμάται ότι σύντομα θα αυξηθεί στο 1% και υψηλότερα.

Στο Ταμιευτήριο τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο 0,05% τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τις προβλέψεις σύντομα αναμένεται να αυξηθούν στο 0,25% με 0,30%.

Σε ότι αφορά τώρα τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στο 1,26%.

Σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων, καθώς τον Νοέμβριο  το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για νέες καταθέσεις προθεσμίας από επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 1,52%.

Διαβάστε ακόμη: