Σε αύξηση της τιμής στόχου στα 2,30 από 2,25 ευρώ με σύσταση buy προχώρησε η Jefferies για τη μετοχή της Alpha Bank εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο.

Ο οίκος προχωρά σε προσαρμογή των εκτιμήσεών της, για τις διακοπείσες δραστηριότητες της ρουμανικής θυγατρικής της Alpha μετά και το ντιλ με τη UniCredit.

Οι αναλυτές αναμένουν σταθερά καθαρά έσοδα από τόκους (439 εκατ. ευρώ) για το τέταρτο τρίμηνο, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δανείων να σημειώνεται προς το τέλος του τριμήνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα φανούν ελάχιστα από αυτά τα οφέλη κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Τα δεδομένα σε επίπεδο κλάδου δείχνουν αύξηση της μετατόπισης των καταθέσεων (αυξημένη αναλογία προθεσμιακών καταθέσεων στο συνολικό μείγμα), με αποτέλεσμα ένα υψηλότερο κόστος καταθέσεων, το οποίο αντισταθμίζεται από τα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που κατέχουν.

Τα NPEs αναμένεται να φτάσουν στα 2,34 δισ. ευρώ, ενώ το paytout ratio εκτιμάται στο 20% για τη χρήση του 2023, και στο 35% και στο 45% για τη χρήση του 2024 και 2025, αντίστοιχα.

Οι προμήθειες αναμένεται να επηρεαστούν από την ασθενέστερη εποχικότητα (το τρίτο τρίμηνο βλέπει οφέλη από μια ισχυρότερη δραστηριότητα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών), η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τις υψηλότερες προμήθειες δανεισμού από την αύξηση των εκταμιεύσεων.

Στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, η Alpha επανέλαβε το guidance για το 2023 για CoR στις 80 μ.β περίπου, επομένως, η Jefferies αναμένει μια ανάκαμψη των προβλέψεων στο τέταρτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές μειώνουν την εκτίμηση τους για τα καθαρά κέρδη κατά 3% το 2024 (υποθέτοντας μια χαμηλή συνεισφορά από την ευρύτερη οντότητα της Alpha στη Ρουμανία για το 2024) και αυξάνουν την εκτίμησή τους για το 2025 κατά +2% (μείωσαν τα επίπεδα απομειώσεων μετά την πρόσφατη συναλλαγή NPE) .

Διαβάστε ακόμη: