Έτοιμη για διάσπαση είναι η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.
Μάλιστα, μερικά στελέχη ήδη συζητάνε τις προοπτικές που υπάρχουν γι’ αυτά μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Από την μία υπάρχει η προοπτική της αυτόνομης πορείας καθώς η Αχτσιόγλου διαθέτει τουλάχιστον 17 βουλευτές.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μερόπη Τζούφη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ψυχογιός, Κυριακή Μάλαμα, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Καλλιόπη Βέττα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Κώστας Μπάρκας ,Μιλτιάδης Ζαμπάρας, συν την ίδια την Έφη Αχτσιόγλου.
Αυτοί αλλά και πρόσωπα που κινούνται ανεξάρτητα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σχηματίσουν αυτόνομη Κ.Ο και για 4 χρόνια να κάνουν αντιπολίτευση ενώ στο ενδιάμεσο θα μπορούν να δημιουργήσουν και κομματικό σχηματισμό.
Όμως, υπάρχει και η προοπτική να κατευθυνθούν προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία θέλει να δυναμώσει το κόμμα της το οποίο έχει «κάτσει» και δεν ακούγεται πουθενά.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει δείξει με την παρουσία της ότι θεωρεί ξένο σώμα για την Αριστερά τον Στέφανο Κασσελάκη και από την άλλη η ομάδα της Αχτσιόγλου τής είναι πιο οικεία.
Σε αυτά προσθέστε και τον Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη που μιλούν για «καθαρότητα» της Αριστεράς, οπότε και αυτοί θα ακολουθήσουν την διάσπαση…
Την διάσπαση, πλέον δεν ξορκίζουν μεγαλοστελέχη. Αντίθετα την θεωρούν και επιβεβλημένη. Όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από την άλλη, η ομάδα που στηρίζει Κασσελάκη είναι η εξής: Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ράνια Θρασκιά, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Παππάς, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος, Γιώτα Πούλου, Γιώργος Καραμέρος.
Η ομάδα δεν διαθέτει κυβερνητική πείρα ενώ και κάποια στελέχη είναι χαμηλής δυναμικής.
Μία σημαντική παράμετρος είναι ότι η ευρωβουλή είναι πιο κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου.
Κούλογλου, Παπαδημούλης, Κόκκαλης, Αρβανίτης δεν έχουν πάρει θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, τάσσονται υπέρ των καθαρών θέσεων και όχι των φανταχτερών υποψηφιοτήτων.
Τον Αλέξη Γεωργούλη τον έχει «αδειάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Έλενα Κουντουρά είναι πολύ κοντά στον Α.Τσίπρα.
Ενώ παράλληλα, υπάρχουν και ανεξάρτητοι που δεν θέλουν να πάρουν θέση σε αυτή τη φάση όπως είναι ο Σωκράτης Φάμμελος, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Νίνα Κασσιμάτη, η Όλγα Γεροβασίλη κ.α.
Αν υπάρξει διάσπαση, πάντως, είναι σίγουρο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμωθεί αισθητά, θα χάσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Κεντροαριστερά θα σπάσει σε πολλά κομμάτια.
Η Πλεύση Ελευθερίας, το Αριστερό Ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά θα έχουμε 4 κόμματα τα οποία θα κινηθεί με το πολιτικό του συμφέρον.
Το σενάριο αυτό ειλικρινά βολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία που πλέον βλέπει ότι αποδυναμώνονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα και παραμένει ο ίδιος και η ΝΔ τα μόνα κόμματα εξουσίας.