H Ευρώπη διαθέτει μοναδικές χώρες, με πλούσια ιστορία, εκπληκτικές παραλίες, εστιατόρια, μουσεία, τουριστικά μέρη για όλα τα γούστα, αλλά και μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου.

Δεν είναι απλώς ένα υπέροχο μέρος για να ταξιδέψει κανείς, αλλά είναι και ένα εξαιρετικά χαρούμενο μέρος για να ζήσει. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους.

Ενώ η έκθεση δείχνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη την Ευρώπη έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2019, εξακολουθεί να έχει ένα αρκετά αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αλλά πού στην Ευρώπη είναι οι άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι;

H καλύτερη πόλη της Ευρώπης για να ζει κανείς

Η Ζυρίχη είναι το μέρος που στην έκθεση του 2023 ανακηρύχθηκε η πιο κατάλληλη πόλη της Ευρώπης για να ζει κανείς.

Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας ξεπέρασε τις άλλες 82 πόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, με βάση τις απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι της Ζυρίχης ήταν ως επί το πλείστον ευχαριστημένοι με τις δουλειές τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, την ποιότητα του αέρα και την οικονομική τους κατάσταση.

Μια κατηγορία όπου η πόλη δεν τα πήγε τόσο καλά ήταν οι τιμές των κατοικιών, καθώς μόνο το 11% περιέγραψε ότι βρήκε ένα οικονομικό μέρος για να ζήσει «εύκολα». Ωστόσο, η Ζυρίχη σημείωσε ένα εκπληκτικό ποσοστό ικανοποίησης: 97% συνολικά.

Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας φιγουράρουν ευρωπαϊκές πόλεις από τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, αλλά και από τη Ρουμανία και την Πορτογαλία.

Η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για να ζει κανείς

Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται το Παλέρμο, η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Σικελίας. Παρά την ομορφιά, τον ήλιο και το νόστιμο φαγητό, μόνο το 62% των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Παλέρμο δεν θεωρείται ένα καλό μέρος για να ζήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Μάλιστα, μόνο το 34% των κατοίκων είναι ικανοποιημένοι με τον χώρο πρασίνου της πόλης, και μόνο το 37% είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να ζει κανείς:

Ζυρίχη, Ελβετία
Κοπεγχάγη, Δανία
Γκρόνινγκεν, Ολλανδία
Γκντανσκ, Πολωνία
Λειψία, Γερμανία
Στοκχόλμη, Σουηδία
Γενεύη, Ελβετία
Ρόστοκ, Γερμανία
Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία
Μπράγκα, Πορτογαλία

Διαβάστε ακόμη: