Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και η κυβέρνηση της πολιτείας Κουίνσλαντ δήλωσαν ότι θα δαπανήσουν συνολικά 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ($4,9 δισ.) για την κατασκευή νέων χώρων και την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 στο Μπρίσμπεϊν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για την ανάπτυξη του “Brisbane Arena”, ενός προτεινόμενου αθλητικού χώρου 17.000 θέσεων, ενώ η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας του γηπέδου κρίκετ Gabba.

Οι 16 νέοι ή αναβαθμισμένοι χώροι θα λάβουν συγχρηματοδότηση ύψους 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε και η πρωθυπουργός της πολιτείας Κουίνσλαντ, Ανναστάσια Παλάστσουκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό είναι οικοδόμηση έθνους. Αυτή η διοργάνωση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Κουίνσλαντ, αλλά είναι εξαιρετική και για την Αυστραλία στο σύνολό της», είπε ο Αλμπανέζε. Το Μπρίσμπεϊν θα γίνει η τρίτη πόλη της Αυστραλίας που θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη Μελβούρνη το 1956 και το Σίδνεϊ το 2000.

Μεγάλες υποδομές

Το Κουίνσλαντ έχει ήδη το 80% των χώρων που απαιτούνται για τους αγώνες με τις υποδομές να παραμένουν χρήσιμες και πολύ μετά τους αγώνες, είπε η πρωθυπουργός της πολιτείας, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες αφορούν «την αλλαγή του τοπίου του Μπρίσμπεϊν». Το συνολικό κόστος των αγώνων έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας από 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, αλλά η πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα αναζητήσει μελλοντική χρηματοδότηση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το Brisbane Arena θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, συμπληρώνοντας τη λίστα των χώρων που θα φέρουν 16 αγώνες σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον, είπε. Η κατασκευή του “Brisbane Arena” προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2027 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Οι αυστραλιανές αρχές έδωσαν μεγάλη έμφαση στη χρήση των υφιστάμενων χώρων για τη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του Gabba για τη φιλοξενία των τελετών έναρξης και λήξης καθώς και του στίβου.

Οι αγώνες αναμένεται να αποφέρουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στο Κουίνσλαντ και περισσότερα από 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας στην χώρα συνολικά, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πολιτείας Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς.

Διαβάστε ακόμη: