Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αψήφησε και πάλι τις προσδοκίες της αγοράς, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,1%.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Philip Lowe, δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δείκτες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ανταποκριθεί σε αυτό», δήλωσε ο Lowe και συμπλήρωσε: «Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου».

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι μεταξύ 2% και 3%.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε επίσης το δύσκολο έργο της αποτροπής μιας ύφεσης στην αυστραλιανή οικονομία.

Ανέφερε στη δήλωση: «Το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να επιδιώκει να διατηρήσει την οικονομία σε ισορροπία καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει στο εύρος στόχου 2%-3%, αλλά ο δρόμος για την επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης παραμένει στενός». Μετά την ανακοίνωση, το δολάριο Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,73% στο 0,6667 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η κεντρική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό στο 7% για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα