Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο ατόμων μετά από μια εφιαλτική νύχτα στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάπου 185 χλμ. από τις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας, καθώς το γιοτ τους βολόδερνε ακυβέρνητο σε κύματα ύψους έξι μέτρων.

Οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας ενημερώθηκαν για το συμβάν γύρω στις 13:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, όταν οι δύο ναυαγοί έθεσαν σε λειτουργία έναν ραδιοφάρο κινδύνου, αλλά πέρασαν ώρες μέχρι να εντοπίσει το πρώτο ελικόπτερο το σκάφος.

Το μήκους 20 μέτρων γιοτ «Spirit of Mateship» είχε χάσει την πρόωση, υπέστη βλάβη στο πηδάλιο και δεν λειτουργούσαν οι ασύρματοι, με αποτέλεσμα να βολοδέρνει σαν καρυδότσουφλο στον ωκεανό καθώς το μαστίγωναν πελώρια κύματα και άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως και 90 χλμ./ώρα.

«Στο έλεος των στοιχείων της φύσης»

Το ελικόπτερο πέταξε πάνω από το γιοτ, αλλά δεν μπόρεσε να ανασύρει τους δύο επιβάτες. Μια δεύτερη απόπειρα διάσωσης αργότερα εγκαταλείφθηκε λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής, με συνέπεια ο 60χρονος Μπρετ και η 48χρονη Λάιζα να περάσουν μια εφιαλτική νύχτα στη θάλασσα. «Δεν είχαν τραυματιστεί, αλλά το σκάφος είχε υποστεί μηχανική βλάβη, έμπαζε νερά και είχε χαλάσει το πηδάλιο. «Ήταν στο έλεος των στοιχείων της φύσης», δήλωσε ο Μπεν Φλάιτ, του Κέντρου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας της Αυστραλίας.

Δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας έσπευσαν στο σημείο, όπως και ένα μεταγωγικό C-130J Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας, και παρακολουθούσαν το σκάφος στη διάρκεια της νύχτας, με την επιχείρηση διάσωσης να επαναλαμβάνεται τα χαράματα της Τρίτης. Ένα σκάφος του Λιμενικού της Νέας Νότιας Ουαλίας έφθασε στο γιοτ γύρω στις 3:00 τοπική ώρα και έστειλε μια βάρκα που παρέλαβε τους δύο ταλαιπωρημένους ναυαγούς κάπου τέσσερις ώρες αργότερα, εν μέσω θαλασσοταραχής, με κύματα τεσσάρων έως πέντε μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: