Έκλεισε το μεγάλο deal στρατηγικής συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της EuroAsia Interconnector (E-AS-INTER).

O EASINTER είναι ο Όμιλος Σχεδιασμού και κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως έχουν αναφέρει και παλαιότερα η ‘Αξία’ και το radar.gr ο ΑΔΜΗΕ έχει εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μετοχικό πακέτο στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία «Euroasia Interconnector» που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών.

Η συμφωνία θα προσδιορίσει όλες τις τεχνικές και χρηματοδοτικές παραμέτρους για την υλοποίηση του σκέλους Κρήτη-Κύπρος του σχεδίου, το οποίο είναι το πιο ώριμο.

Θα επιταχύνει την εκκίνηση κατασκευής της διασύνδεσης που θα άρει την «ηλεκτρική απομόνωση» του τελευταίου κράτους-μέλους της Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συμμετοχή του Διαχειριστή, με ποσοστό 25%, στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου και του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της Ελλάδας, διασφαλίζει την τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του έως το 2027.

Ήδη, από το 2021, ο ΑΔΜΗΕ είναι τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συμβάλει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική ωρίμανση και στη χρηματοδοτική του ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), με 657 εκατ. ευρώ.

Το ήθελαν πολύ και οι Βρυξέλλες

Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου που είναι το μόνο μη διασυνδεδεμένο κράτος -μέλος της ΕΕ, με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού.

Το δε Ισραήλ, που επίσης δεν διαθέτει καμία ηλεκτρική διασύνδεση με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της EuroAsia Interconnector ήθελε πολύ και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG ENER) για τη μετοχική συμμετοχή Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSO) ως εγγυητή για την ηλεκτρική ασφάλεια των τριών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μετοχική συμμετοχή του Διαχειριστή, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) το προσεχές διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης για την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους που έχουν αναδειχθεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία, για τα υποβρύχια καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Κύπρο.

Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα

Σημαντικό όφελος είναι πως με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό σχήμα του φορέα υλοποίησης, ο Διαχειριστής θα εμπλακεί πιο ενεργά στην κατασκευή της διασύνδεσης, εισφέροντας ακόμη περισσότερο σε τεχνογνωσία.

Έτσι, το έργο θα επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από το know-how που έχει αποκτήσει ο ΑΔΜΗΕ, με τον σχεδιασμό και τη δρομολόγηση της άρσης της «ηλεκτρικής απομόνωσης» σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου.

Η επιστράτευση της μεγαλύτερης δυνατής τεχνογνωσίας αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για ένα απαιτητικό έργο, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο.

Για την «ηλεκτρική επικοινωνία» των δύο νησιών, προβλέπεται να ποντιστούν καλώδια 898 χιλιομέτρων, σε βάθος έως 3.000 μέτρων – δύο χαρακτηριστικά που θα αποτελέσουν παγκόσμια ρεκόρ για υποβρύχια διασύνδεση.

«Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης διασφάλισε την ένταξή του στη λίστα των PMI (έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος) κατά την προκαταρκτική εξέταση των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί. Η δημοσίευση της οριστικής λίστα αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο» μας λέει στέλεχος της Κομισιόν.

Τρέχουν κανονικά οι διαγωνισμοί για το έργο

Θυμίζουμε ότι οι διαγωνισμοί για το έργο Euroasia Interconnector τρέχουν κανονικά:

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού με αντικείμενο «Παροχή Υπηρεσιών Μηχανικού για το PCI 3.10.2 – Τμήμα Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) του Euroasia Interconnector» προχώρησε προ μηνών η εταιρεία Euroasia Interconnector Limited.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του διαγωνισμού, «ο ρόλος του μηχανικού του ιδιοκτήτη (Owner’s Engineer Services) είναι να παρέχει την εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη που απαιτείται προς τον φορέα υλοποίησης κατά τις φάσεις σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του έργου».

Αυτή η υποστήριξη θα αφορά κυρίως στους ακόλουθους τομείς του έργου:

-Σταθμοί μετατροπής HVDC.
-Συστήματα υποβρυχίων και χερσαίων καλωδίων HVDC.
-Συστήματα HVDC Sea-Electrode.
-Δημόσια έργα.
-Κέντρο Ελέγχου Συστήματος.

Γενικά, ο ρόλος του συγκεκριμένου μηχανικού είναι να διαχειρίζεται με επιτυχία τις τεχνικές πτυχές της υλοποίησης του έργου ώστε να επιτευχθεί η εμπορική λειτουργία του εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού, πληρώντας τις απαιτήσεις ποιότητας και αξιοπιστίας που καθορίζονται στις προδιαγραφές.

Ο ανάδοχος θα ενεργεί ως ειδικός μηχανικός της EuroAsia Interconnector Limited και θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της καθ’ όλη την εκτέλεση του project.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

-Ανασκόπηση των εκθέσεων σχεδιασμού των μετατροπέων, καλωδίων και ηλεκτροδίων για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του εργοδότη.
-Ανασκόπηση των διαδικασιών εργοστασιακών δοκιμών και των αποτελεσμάτων δοκιμών για αποδοχή.
-Παρακολούθηση δοκιμών επιλεγμένου εξοπλισμού μετατροπέων και εργοστασιακών δοκιμών καλωδίων.
-Παρακολούθηση και απαντήσεις σε αιτήματα προμηθευτών για πληροφορίες κατά τις φάσεις της κατασκευής και εγκατάστασης.

Επίσης, ο μηχανικός θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη και σε άλλες πτυχές απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, όπως σε τομείς όπου απαιτούνται τεχνικές γνώσεις για τον συντονισμό με τα συμβαλλόμενα μέρη.

Τι δήλωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του έργου EuroAsia, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, αποτελεί ένα πολύ θετικό ορόσημο για την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η Ελλάδα αποτέλεσε αξιόπιστο και συστηματικό αρωγό των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ωριμότητας της ηλεκτρικής της διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αυτό, συνέβη από την πρώτη ένταξη του EuroAsia στη λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) το 2013 έως και την ενίσχυση του έργου το 2021 με 657 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). Είμαστε, ιδιαιτέρως, ικανοποιημένοι από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και παραμένουμε σε ετοιμότητα για να συμβάλλουμε, περαιτέρω, στη διαδικασία υλοποίησης του έργου».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε: «Χαιρετίζω την επίτευξη μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, που ξεκλειδώνει την υλοποίηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την ΕΕ. Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκολύνοντας την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής της μετάβασης. Παράλληλα, το έργο θα διασυνδέσει το Ισραήλ με την ενιαία ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, παρέχοντάς του αυξημένη ασφάλεια τροφοδοσίας, ενώ θα αναδείξει, περαιτέρω, το ρόλο της χώρας μας ως κρίσιμου διαμετακομιστικού κόμβου ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, σημείωσε: «Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός οροσήμου προς την υλοποίηση του στρατηγικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας και άρει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η εν λόγω διασύνδεση αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη του ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και για ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξή της και, φυσικά, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε: «Η σημερινή συμφωνία είναι καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων και εντάσσεται στη στρατηγική του ΑΔΜΗΕ να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Από την πλευρά μας, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει το ελληνικό ενεργειακό σύστημα και τους μετόχους μας. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα στελέχη της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και τους ανθρώπους της DG ENER, για την καθοριστική συμβολή τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector, Νάσος Κτωρίδης, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδος ΑΔΜΗΕ συμμετέχει μαζί μας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, η υλοποίηση του οποίου τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη των ενεργειακών της στόχων. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG ENER, για τη συνεχή και πολύτιμη στήριξη στην επίτευξη της σημαντικής αυτής συμφωνίας και να διαβεβαιώσω για την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την ολοκλήρωση του στρατηγικού αυτού έργου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ειδικά, για την πατρίδας μας».

Διαβάστε περισσότερα