Τα «νύχια» της δείχνει η ΑΑΔΕ και πριν καλά καλά κλείσει η φετινή χρονιά, στέλνει μήνυμα στην αγορά ότι το 2023 θα είναι «τσουχτερό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων παίρνουν το σήμα για ακόμα περισσότερους ελέγχους.

Ο πήχης για το 2023 τίθεται στους 15.500 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, δηλαδή 2.000 παραπάνω από φέτος.

Ο νέος στόχος δεν είναι ούτε αυθαίρετος ούτε φιλόδοξος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι φέτος οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 12.273 ελέγχους με τη συμπλήρωση του 7μήνου, πιάνοντας στην «τσιμπίδα» περίπου 6.000 επιχειρήσεις με μικρότερες ή μεγαλύτερες φορολογικές παραβάσεις.

Οι Ράμπο των ΥΕΔΔΕ καλούνται να κολυμπήσουν στα βαθιά και το 2023, αφού πέρα από τους προληπτικούς ελέγχους- οι οποίοι δεν γίνονται στα «τυφλά» αλλά με risk analysis- πήραν εντολή να διενεργήσουν τουλάχιστον 900 έρευνες «βαριάς» φοροδιαφυγής. Ανάλογος είναι και ο φετινός στόχος, με ιδιαιτέρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν ανοίξει 745 φάκελοι και είχαν εντοπιστεί παραβάσεις σε 431 περιπτώσεις. Το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων που εντοπίστηκαν από τις έρευνες ξεπέρασε τα 203 εκατ. Ευρώ!

Πέρα από το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται και για σαφάρι λαθρεμπόρων καυσίμων.

Με δύο ΚΥΑ, που φέρουν και τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών- Ανάπτυξης- Μεταφορών– Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκινούν έλεγχοι που σχετίζονται με την υποχρέωση απογραφής των Δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων.

Με φόντο το κίνητρο λαθρεμπορίου, που δίνει η μεγάλη διαφορά τιμής πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, οι «καμπάνες» των παραβάσεων σχετικά με την υποχρέωση απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Εγκαταστάσεων Πωλητών Πετρελαίου Θέρμανσης, ηχούν απειλητικά:

  • Σε περίπτωση εξ ολοκλήρου παράλειψης απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 15.000 ευρώ, σε βάρος του, κατά περίπτωση, υπόχρεου καταχώρισης, ο οποίος ευθύνεται για την παράλειψη απογραφής.
  • Σε περίπτωση μη καταχώρισης στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, κατά περίπτωση, από 3.000 ως 4.000 ευρώ ανά παραλειπόμενο στοιχείο.
  • Σε περίπτωση ανακριβούς καταχώρισης στοιχείων, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.500 ως 3.000 ευρώ ανά στοιχείο.
  • Σε περίπτωση μη γνωστοποίησης της μεταβολής καταχωρισθέντων στοιχείων, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.500 ως 2.500 ευρώ ανά στοιχείο.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης της μεταβολής καταχωρισθέντων στοιχείων, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 ως 1.500 ευρώ ανά στοιχείο.
  • Σε περίπτωση μη μεταβολής των απαιτούμενων στοιχείων, κατόπιν μεταβίβασης του πρατηρίου παροχής καυσίμων ή μεταβίβασης της εγκατάστασης πωλητή πετρελαίου θέρμανσης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά στοιχείο.
  • Σε περίπτωση μη επικαιροποίησης καταχωρισθέντων στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, τα πρόστιμα “παίζουν” μεταξύ 2.500 και 3.500 ευρώ ανά στοιχείο.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης επικαιροποίησης καταχωρισθέντων στοιχείων, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 2.000 ως 2.500 ευρώ.
  • Σε περίπτωση μη καταχώρισης των στοιχείων που αφορούν στα εγκατεστημένα συστήματα, στα στοιχεία αδειοδότησης, στα στοιχεία των φορολογικών μηχανισμών κ.λ.π. τα πρόστιμα κυμαίνονται από 3.500 ως 4.000 ευρώ ανά στοιχείο. Αν η καταχώρηση τους γίνει εκπρόθεσμα, τα πρόστιμα «παίζουν» μεταξύ 2.000 και 2.500 ευρώ ανά στοιχείο.

Για όσους δεν έχουν απογράψει ηλεκτρονικά τις δεξαμενές ενεργειακών προϊόντων των φορολογικών αποθηκών, τα πρόστιμα είναι κατά περίπτωση ακόμα πιο αυστηρά.

Ενδεικτικά, αν κάποιος παραλείψει να καταχωρήσει στοιχεία ογκομέτρησης της δεξαμενής, η «καμπάνα» είναι 5.000 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη: