Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε ένα δίμηνο – φωτιά, κατά τη διάρκεια του οποίου (Μάιο και Ιούνιο) εξελίσσονται και θα κριθούν μείζονος σημασίας ζητήματα, τα οποία υπό προϋποθέσεις ενδεχομένως και να οδηγούσαν σε επαναξιολόγηση του χρόνου διενέργειας εθνικών εκλογών!

Κατ’ αρχήν το πλέον κρίσιμο είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι θέσεις και τα δεδομένα των δύο πλευρών είναι στο τραπέζι. Ξεκάθαρα, ιδίως μετά την ένταση στις συνομιλίες Δένδια – Τσαβούσογλου! Οι Ευρωπαίοι επιμένουν, η Αμερική μετά την εκλογή Μπάιντεν διαμορφώνει θέση, ωστόσο η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διαχρονικά κινείται πάνω σε συντεταγμένες γραμμές, η Χάγη περιμένει, ανεξαρτήτως αν έρθει ή δεν έρθει.

Στα χέρια του πρωθυπουργού τα ελληνοτουρκικά 

Σε κάθε περίπτωση, μετά την δημοσιοποίηση από τον Ν. Δένδια των διαφωνιών με την Τουρκία και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, αναπόφευκτα η υπόθεση περνάει στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος θα κληθεί να την διαχειριστεί στο πιο υψηλό επίπεδο και σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να βγει από την πανδημία, ενώ η επιστροφή του τουρισμού είναι ένα ακόμη εθνικό στοίχημα.

Πάντως, για να κάνω μια παρένθεση, εκτός από την αντίδραση Δένδια που τη βρίσκω υπερβολική, υπό την έννοια δημοσιοποίησης των διαφωνιών, δεν κατανοώ την θέση του Μαξίμου όπως εκφράστηκε από την Αριστ. Πελώνη ότι ο υπουργός εξωτερικών είχε τη συναίνεση του πρωθυπουργού! Προφανώς και θα έπρεπε να την έχει, συνεχώς ανανεωμένη βάσει των εξελίξεων, για να προβεί σε τέτοιας έντασης δηλώσεις δημοσίως. Αλλοίμονο αν δεν την είχε… Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα!

Η πανδημία 

Στο δίμηνο που ακολουθεί, πρώτο στοίχημα είναι ο περιορισμός της πανδημίας, η αντιμετώπισή της και η επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα. Υπό αυτή την έννοια η επιτυχία θα κριθεί από την έκταση των εμβολιασμών, τη θωράκιση του συστήματος υγείας, αλλά και το πείραμα με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αλλά και της εστίασης, όπου θα διαπιστωθεί στην πράξη αν η κατάσταση είναι ελέγξιμη και σε ποιον βαθμό.

Υποτίθεται ότι σταδιακά και σίγουρα εντός Ιουνίου η χώρα μας θα έχει προμηθευτεί πλήθος εμβολίων τα οποία θα επαρκούν για να εμβολιαστούν οι βασικές παραγωγικές ομάδες. Επίσης, θα διαφανεί κατά πόσον θα περιοριστούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι.

Οικονομία, τράπεζες, ανάπτυξη 

Στην προσπάθεια επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά την ύφεση που βιώσαμε λόγω πανδημίας, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα. Και τούτο διότι οι τράπεζες η μια μετά την άλλη εξυγιαίνονται, λύνουν το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι κομβικός και καθοριστικός την επόμενη μέρα. Και τούτο διότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στη βασική τους δουλειά που είναι η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων για να αναπτυχθούν και επεκταθούν δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα μέσα από το τραπεζικό σύστημα θα περάσει όλη η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των 72 δισ. μαζί να το ΕΣΠΑ, ένα εθνικό στοίχημα που θα δρομολογήσει το αύριο του τόπου.

Τουρισμός, άνοιγμα καταστημάτων-εστίασης

Υπό αυτή την έννοια στο δίμηνο που ακολουθεί θα πρέπει να μπουν οι βάσεις και να προσδιοριστεί το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργήσει για να υλοποιηθούν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα θα έχει διαφανεί η τάση στην αγορά τουρισμού, η προώθηση των δημοσίων έργων, η έκβαση κομβικών αποκρατικοποιήσεων όπως η Εγνατία Οδός, αλλά και η επιστροφή στην πράξη της εστίασης και του λιανεμπορίου μέσα από το άνοιγμα όλης της αγοράς, των καταστημάτων και του συνόλου των καφέ-εστιατορίων, που θα σπεύδουν να επωφεληθούν του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.