Με έκπληξη παρατηρούσαν σήμερα πολίτες να τους έρχονται μηνύματα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ δεν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολιασμών.

Τι συνέβη; Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα με άλλη αιτιολογία για να μην πληρώσει πολλά χρήματα ο ασφαλισμένος.

Έτσι, το σύστημα αναγνώρισε κάποιους ως ευπαθείς ομάδες ενώ δεν είναι και έτσι τους ήρθε το μήνυμα να εμβολιαστούν.

emboliastiko_kentro

Σήμερα το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Β των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για άτομα 16-59 ετών που πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες κ.α.

Μιλώντας για το μικρό αλαλούμ που προκλήθηκε, ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ίδιο είχε παρατηρηθεί και στην ομάδα Α των ευπαθών.

Επίσης, είπε ότι κάποιες φορές οι πολίτες μπορεί να έχουν κάποια πάθηση και να μην θεωρούν ότι είναι σοβαρή, αλλά τελικά να ανήκουν στις ομάδες στις οποίες έχει δοθεί προτεραιότητα.

Πώς θα γίνεται το εμβόλιο - Άυλη συνταγογράφηση και ραντεβού με SMS

Υπάρχει εξήγηση

Η εξήγηση που δίνεται αρμοδίως, είναι αφενός ότι ο εμβολιασμός για τα υποκείμενα νοσήματα αφορά πολίτες άνω των 16 ετών (το ίδιο ισχύει και για την πρώτη ομάδα των ευπαθών και απαιτείται ειδική αίτηση των γονέων/κηδεμόνων για τα μικρότερα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr).

Αφετέρου, εξηγούσαν ότι πολλές φορές γιατροί συνταγογραφούν με άλλη αιτιολογία φάρμακα που σε διαφορετική περίπτωση ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του, πλην όμως, η αιτιολογία- φερόμενη πάθηση στο σύστημα αναγνωρίζεται ως υποκείμενο νόσημα:

Για παράδειγμα πολίτης ζήτησε εξηγήσεις γιατί έλαβε ραντεβού αφού είναι υγιής, για να διαπιστώσει ότι κάποια ηρεμιστικά φάρμακα του είχαν συνταγογραφηθεί με αιτιολογία “διπολική διαταραχή”, συνεπώς έχει δικαίωμα εμβολιασμού. Όλα τα περιστατικά αναπάντεχων ραντεβού που ελέγχθηκαν, πάντως, διαπιστώθηκε ότι είχαν συνταγογράφηση με «υποκείμενο νόσημα».

Πάντως, οι ίδιες πηγές στην ερώτηση τί να κάνουν όσοι έλαβαν τα αναπάντεχα ραντεβού, να τα αποδεχθούν ή όχι, απαντούν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους και να αποφασίσουν αναλόγως.

Σημειώνεται ότι οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες ηλικίας 16-18 ετών εμβολιάζονται μόνο με το σκεύασμα της Ρfizer.

Η ηλικιακή ομάδα έως 30 ετών με Pfizer και Moderna και οι άνω των 30 με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.