Διευκρινίσεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες αλλά και την κατηγορία των ανθρώπων που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, έδωσε

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης. ανέφερε ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες είναι πιθανό να ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70-74 και 65-69 ετών.

Σειρά προτεραιότητας για το εμβόλιο μέσα στον Μάρτιο, έχουν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους», ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.

Στις ευπαθείς ομάδες, εντάσσονται οι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Σχεδόν παράλληλα, σύμφωνα με το Capital.gr, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, με νοσογόνο παχυσαρκία, με νεφρική νόσο, με χρόνια ηπατική νόσο.

Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο, αλλά προβλέπεται οι διαδικασίες να είναι αρκετά γρήγορα. Από τον Μάιο, υπολογίζεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε εργαζομένους και κατοίκους νησιωτικών περιοχών και τουριστικών προορισμών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.