Δέκα πόλεις κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη βρίσκονται στη λίστα των ακριβότερων πόλεων για να ζει κανεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Economist Intelligence Unit για την ετήσια έκθεσή του. Για τις ανάγκες της έρευνας, χρησιμοποιούνται στοιχεία από 400 διαφορετικές τιμές σε 160 προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να καταρτιστεί η λίστα. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπ’ όψιν από τιμές σε είδη διατροφής, ποτά, ρούχα, τιμές ενοικίων και πολλά άλλα.
Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου από το 2014 όταν ξεπέρασε το Τόκιο, καθώς η ιαπωνική πρωτεύουσα καταλάμβανε την πρώτη θέση σχεδόν κάθε χρόνο από το 1992.
Και παρότι η Σιγκαπούρη αναδεικνύεται και φέτος πρωταθλήτρια, πλέον μοιράζεται την πρώτη θέση με το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ. Η γαλλική πρωτεύουσα μετακινήθηκε από τη δεύτερη θέση πέρυσι στην πρώτη, ενώ το Χονγκ Κονγκ μετακινήθηκε από την τέταρτη θέση. Φέτος, επέστρεψαν στη λίστα και δύο μεγάλες αμερικανικές πόλεις: η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
Η λίστα – από τη φθηνότερη στην ακριβότερη πόλη – έχει ως εξής:
Λος Άντζελες
Στη δέκατη θέση βρίσκεται η «Πόλη των Αγγέλων», η οποία πέρυσι καταλάμβανε τη 14η θέση. Το Λος Άντζελες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή των Η.Π.Α., έχει σχεδόν 4 εκατομμύρια κατοίκους και θεωρείται ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο.
Τελ-Αβίβ
Στην ένατη θέση – ισοπαλία με το Λος Άντζελες – βρίσκεται στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Η ίδια η πόλη σήμερα έχει πάνω από 400.000 κατοίκους, ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει 3.850.000 κατοίκους. Το κόστος ζωής εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Νέα Υόρκη
Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, που πέρυσι ήταν εκτός λίστας, στην 13η θέση. Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας και, ταυτόχρονα, ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς στον κόσμο. Θεωρείται κέντρο του εμπορίου, των αγορών, της οικονομίας, της τέχνης, της μόδας, την έρευνας, της τεχνολογίας, αλλά και της ψυχαγωγίας. Για πολλούς είναι η πρωτεύουσα του κόσμου και αριθμεί πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν σε μια έκταση μόλις 780 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Κοπεγχάγη
Στην έβδομη θέση – παρέα με τη Νέα Υόρκη – βρίσκεται η Κοπεγχάγη της Δανίας. Είναι η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, με πληθυσμό που αγγίζει τα 1,3 εκατομμύρια κατοίκους. Η εκρηκτική της ανάπτυξη συντελέστηκε από το 2.000 και μετά.
Σεούλ
Στην έκτη θέση, που όμως μοιράζεται με τη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη, βρίσκουμε τη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Είναι το πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, καθώς επίσης και διεθνές κέντρο για πολλές τεράστιες επιχειρήσεις και θεωρείται μια από τις πιο «ποιοτικές» πόλεις. Η Σεούλ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας, ενώ τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τον καθαρισμό του αέρα της πόλης, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη ρύπανση.
Οσάκα
Στην πέμπτη θέση συναντάμε την Οσάκα της Ιαπωνίας, που πέρυσι βρισκόταν εκτός λίστας – στην 11η θέση. Είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, πρωτεύουσα του νομού της Οσάκα, αλλά παραδοσιακά ήταν η εμπορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Τόκιο και ο πληθυσμός της κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι 2,6 εκατομμύρια κάτοικοι, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται σε 3,7 εκατομμύρια, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη οικονομική δραστηριότητα στην πόλη.
Γενεύη
Επίσης, στην πέμπτη θέση βρίσκεται και η Γενεύη της Ελβετίας. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία, μετά τη Ζυρίχη, και βρίσκεται στις δυτικές όχθες της λίμνης της Γενεύης. Στην πόλη εδρεύουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής έδρας του ΟΗΕ. Η οικονομία της Γενεύης είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και, πάνω απ’ όλα, στις τραπεζικές υπηρεσίες.
Ζυρίχη
Στην τέταρτη θέση συναντάμε άλλη μία Ελβετική πόλη, τη Ζυρίχη. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό που ξεπερνά ελαφρώς το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σειρά ερευνών έχουν δείξει ότι η Ζυρίχη προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.
Χονγκ-Κονγκ
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ της Κίνας, με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, πρώην βρετανική αποικία, διοικητικά ανεξάρτητη σε ένα βαθμό από το Πεκίνο. Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047, ωστόσο το θέμα αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο περιοχών.
Παρίσι- Σιγκαπούρη
Όμως, την πρώτη θέση μοιράζονται άλλες δύο πόλεις, το Παρίσι και η Σιγκαπούρη. Η γαλλική πρωτεύουσα μετακινήθηκε από τη δεύτερη στην πρώτη θέση. Η Πόλη του Φωτός περιλαμβάνει την πόλη του Παρισιού και τα περίχωρα και βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο, το Ιλ ντε Φρανς, με το συνολικό πληθυσμό να ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το σημαντικότερο κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO.
Η Σιγκαπούρη είναι νησιωτική χώρα νότια της Μαλαισίας και με έκταση μόλις 724,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μικρότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ουσιαστικά μια σύγχρονη πόλη-κράτος, με τεράστια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.