Υπάρχει κάτι στα ναυάγια που στοιχειώνει τη φαντασία του ανθρώπου. Ίσως είναι η φρικτή σκέψη ενός πλοίου που βυθίζεται και οι ζωές που χάνονται σε ένα ναυάγιο – ή ίσως είναι η νοσταλγία αυτών των ένδοξων πλοίων που κάποτε δάμαζαν τους ωκεανούς και τώρα κάθονται ερειπωμένα και διαλυμένα στα βάθη της θάλασσας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, πάντα μαγνητίζουν τους δύτες και τους φωτογράφους που ψάχνουν για περιπέτεια. Διαλέξαμε κάποια από τα καλύτερα για να εξερευνήσεις.

Το καλύτερο ναυάγιο με εύκολη πρόσβαση

U.S.S. Kittiwake
Γιατί να πας εκεί; Τα ρηχά νερά σου επιτρέπουν να κάνεις κατάδυση όλη την ημέρα
Πού βρίσκεται; Νησιά Κέιμαν

Η πλάκα με τα στοιχεία του U.S.S. Kittiwake
Το ναυάγιο είναι ιδανικό για αρχάριους δύτες. Βυθίστηκε επίτηδες κοντά στην Seven Mile Beach των Νήσων Κέιμαν το 2011. Αφαιρέθηκε οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο από το 76,5 μέτρων Kittiwake. Βγήκαν οι πόρτες και οι καταπακτές δίνοντας σε κάθε χώρο τουλάχιστον μία έξοδο διαφυγής.
Όσοι έχουν πιστοποίηση δύτη μπορούν να μπουν και στα 5 επίπεδα του πλοίου. Η γέφυρα του πλοίου είναι στο πιο ρηχό σημείο, εκεί μέσα βρίσκεται το τιμόνι και η πυξίδα. Οι δύο θάλαμοι αποσυμπίεσης και ο τεχνητός θάλαμος κατάδυσης είναι επίσης από τις ατραξιόν του ναυαγίου.

Το μεγαλύτερο ναυάγιο του κόσμου

S.S. President Coolidge
Γιατί να πας εκεί; Στρατιωτικός εξοπλισμός, εύκολη πρόσβαση, χάρτες
Πού βρίσκεται; Αρχιπέλαγος Βανουάτου

To S.S. President Coolidge
Φανταστείτε το Coolidge σαν ένα θέρετρο για σκι. Το 200μ. υπερωκεάνιο που μετατράπηκε σε πλοίο μεταφοράς στρατευμάτων έχει δεκάδες χαρτογραφημένες διαδρομές ιδανικές για αρχάριους αλλά και έμπειρους δύτες. Είναι το μεγαλύτερο ναυάγιο του κόσμου, και με πρόσβαση από την παραλία του νησιού Espiritu Santo, είναι και το πιο προσβάσιμο.
Οι αρχάριοι είναι καλύτερο να κατευθυνθούν προς την πλώρη καθώς είναι σε μικρό βάθος 20 μέτρων. Στον περίγυρο στα 33μ. μπορείς να βρεις όπλα, μάσκες αερίου και κράνη. Κάνε προθέρμανση σε αυτά τα σημεία και αν θες ακόμα περισσότερα μπορείς να μπεις στα δύο αμπάρια και στην αποθήκη ιατρικού εξοπλισμού του πλοίου.

Κάνε κατάδυση μέσα σε ένα δορυφορικό πιάτο

U.S.N.S. General Hoyt S. Vandenberg
Γιατί να πας εκεί; Φρεάτια ανελκυστήρα ‘μέσα στα οποία μπορείς να κάνεις κατάδυση
Πού βρίσκεται; Key West, Florida

Το δορυφορικό πιάτο του U.S.N.S. Vandenberg
Για τους έμπειρους δύτες, ο ενθουσιασμός για το 158μ. “Vandy” ξεκινάει με κατάδυση μέσα σε ένα από τα 11 φρεάτια ανελκυστήρα, που δίνει πρόσβαση σε όποιο επίπεδο του καραβιού θέλεις. Ακόμα και αυτοί που έχουν λιγότερη εμπειρία μπορούν να κάνουν κατάδυση στον ανελκυστήρα και στα αμπάρια αυτού του πλοίου εντοπισμού πυραύλων που βρίσκεται έξω από τα παράλια του Key West της Florida.
Βυθισμένος το 2009, αυτός ο τεχνητός ύφαλος έχει καθαριστεί από κινδύνους και έχει γίνει πιο ασφαλής με την αφαίρεση θυρών και με την προσθήκη εξόδων διαφυγής. Από τα θεάματα που ξεχωρίζουν σε αυτό το ναυάγιο είναι ο θαμώνας του, η 2 μέτρων σφυρίδα goliath και τα δορυφορικά πιάτα, μέσα από τα οποία μπορούν βγουν οι δύτες μετά από την εξερεύνηση τους στο εσωτερικό του πλοίου. Α, και το καράβι χρησιμοποιήθηκε σαν σετ στην sci-fi ταινία Virus – γι’ αυτό και οι ρωσικές επιγραφές στους διαδρόμους του.

Το καλύτερο ναυάγιο για όσους προτιμούν τα παγωμένα νερά

S.M.S. Coln
Γιατί να πας εκεί; Η ιστορία του και μόνο αρκεί
Πού βρίσκεται; Σκωτία

3D animation του ναυαγίου του S.M.S. Coln
“Αν δε σου αρέσει το κρύο, μάλλον είναι καιρός να ψάξεις για άλλο χόμπι”, μας λέει ο δάσκαλος Scuba dive, Kieran Hatton, δίπλα στα παγωμένα νερά που περιβάλλουν τα ναυάγια στο Scapa Flow κοντά στα νησιά Okrney της Βόρειας Σκωτίας. Το Scapa Flow είναι το νεκροταφείο του γερμανικού ναυτικού του Πρώτου Παγκοσμίου.
Η επιλογή του για το πιο άθικτο πλοίο είναι το 155 μέτρων S.M.S Coln, ένα γερμανικό καταδρομικό τώρα πλαγιασμένο στη δεξιά του πλευρά σε βάθος 36μ. κάτω από το νερό.
Γιατί να πας εκεί; “Θα δεις τις υπέροχες γραμμές ενός πολεμικού πλοίου των αρχών του 20ου αιώνα” λέει, “Και θα δεις και μερικά κανόνια που είναι ακόμα στη θέση τους – η διάμετρος τους είναι μεγάλη σαν τo μπράτσο σου.”

Το καλύτερο ναυάγιο για να δεις τη θαλάσσια ζωή

S.S. Yongala
Γιατί να πας εκεί; Πολλών ειδών ψάρια την κάνουν μια συναρπαστική κατάδυση
Πού βρίσκεται; Αυστραλία

Το S.S. Yongala
Το κατάστρωμα του S.S Yongala είναι γεμάτο με αετόψαρα. Τεράστιες σφυρίδες του Queensland κάνουν περιπολία στην πρύμνη. Θαλάσσια φίδια, χελώνες και clownfish είναι επίσης κάτοικοι αυτού του 358 μέτρων ατμόπλοιου που βυθίστηκε το 1911 από έναν κυκλώνα. Τώρα είναι το θαλάσσιο πάρκο του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας και βρίσκεται στα 12 ναυτικά μίλια από το Cape Bowling Green του Queensland. Λόγω του βάθους του στα 28μ. και την πιθανότητα να έρθει θαλάσσιο ρεύμα –που προσελκύει πολλά ψάρια trevally- θεωρείται κατάδυση για προχωρημένους.

Το καλύτερο ναυάγιο για λάτρεις παλιών μοτοσυκλετών

S.S. Thistlegorm
Γιατί να πας εκεί; Αυτό το εμπορικό πλοίο είναι ακόμα γεμάτο με λάφυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Πού βρίσκεται; Αίγυπτος

Μια από τις Norton 16H του S.S. Thistlegorm
Σίγουρα δεν είναι για τους κλειστοφοβικούς. Αυτό το ναυάγιο προσφέρει δωμάτια κάτω από άλλα δωμάτια γεμάτα με πολεμικές προμήθειες. Το 1941, δύο βόμβες βύθισαν αυτό το πλοίου του Βρετανικού Εμπορικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο Sharm el-Sheikh, στην Αίγυπτο. Είναι ένα ναυάγιο που διατηρεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του.
Οι δύτες περνούν πάνω από φορτηγά Bedford και ένα στόλο από μηχανές Norton 16H. Είναι μια κατάδυση που είναι τόσο νοερά δύσκολη όσο και σωματικά. Το ναυάγιο βρίσκεται στα 30μ. βάθος και η πρύμνη έχει πάρει κλίση προς την αριστερή πλευρά που πιθανότατα μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό.

 

Το καλύτερο ναυάγιο για προμήθειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

San Francisco Maru
Γιατί να πας εκεί; Παλιά tanks και πλούσια θαλάσσια ζωή
Πού βρίσκεται; Μικρονησία

Η τελευταία κατοικία του ιαπωνικού Type-95 tank
Συχνά γνωστό ως το ναυάγιο των “εκατομμυρίων δολαρίων”, το San Francisco Maru βυθίστηκε στο Eten Anchorage το 1944 ενώ μετέφερε φορτίο με tanks, φορτηγά, νάρκες και βόμβες. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1969 από τον θρύλο βατραχάνθρωπο, τον Γάλλο Jacques Cousteau και από τότε είναι ένα δημοφιλές ναυάγιο για κατάδυση.
Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι τα τρία ιαπωνικά Type-95 tanks που ακόμα βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα του. Το υπόλοιπο ναυάγιο είναι γεμάτο με νάρκες και τορπίλες. Απλά μην ακουμπήσεις τίποτα!

Το καλύτερο ναυάγιο για αυτούς που δεν είναι καν δύτες

Eduard Bohlen
Γιατί να πας εκεί; Σου υπενθυμίζει την ασυγχώρητη δύναμη της θάλασσας
Πού βρίσκεται; Ναμίμπια

To Eduard Bohlen
Μην ξεγελιέσαι. Επειδή δε χρειάζεται να βουτήξεις δεν το κάνει αυτόματα προσβάσιμο ναυάγιο. “Είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσεις εκεί και αυτοί που θέλουν να το δουν συνήθως το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πετάξουν από πάνω του. Χρειάζεσαι άδεια για να μπεις μέσα και έναν ξεναγό με ειδικό όχημα.”
Tο πλοίο προσάραξε μέσα σε παχιά ομίχλη νότια της Skeleton coast στη Ναμίμπια, ένα διαβόητο νεκροταφείο πλοίων το 1909. Τώρα βρίσκεται 800μ. στην ενδοχώρα, όπου η έρημος έχει πάρει τη θέση της θάλασσας. Είναι μια τρομακτική υπενθύμιση της αδυναμίας του ανθρώπου απέναντι στον ωκεανό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.