Η πανδημία έφερε κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση αργού πετρελαίου και συνακόλουθη πτώση τιμών για πάνω από ένα χρόνο.

Οι εξελίξεις αυτές έκαναν τους μεγάλους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διεθνώς να ξαναγράψουν από την αρχή τους σχεδιασμούς τους.

Αυτό όμως πρακτικά είχε αρνητική συνέπεια και στις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο.

Ήδη η ισπανική Repsol αποχώρησε από τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανίας και τα Ιωάννινα και η Enrergean που απέμεινε εκεί παίρνει παρατάσεις για να μπορέσει να διαχειριστεί το θέμα και τις δυσκολίες του.

«Η  Repsol έφυγε και λόγω της κρίσης αλλά και λόγω των έντονων προβλημάτων που είχε με τις τρικλοποδιές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από υπαρκτές και ανύπαρκτες οικολογικές οργανώσεις» μού έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται ενεργά με το θέμα και συνέχισε με το μεγάλο του φόβο: «τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να σπάσει και η κοινοπραξία στην περιοχή ΝΔ της Κρήτης, η οποία έχει παραχωρηθεί σε Total, ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων. Αν μας φύγουν οι ξένοι κολοσσοί, διότι ακούω πως υπάρχει προβληματισμός, τότε όλο το πρόγραμμα ανατρέπεται με απροσδιόριστες ενεργειακές, οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις».

Στην ερώτησή μου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ήταν σαφής: «δεν καταλαβαίνεις πως το να έχει ζωτικά συμφέροντα η ExxonMobil στη χώρα μας, μας χτίζει πολύ μεγάλες γέφυρες στις ΗΠΑ και μάλιστα σε γραφεία όπου φυσιολογικά δεν θα μπαίναμε; Το ίδιο ισχύει με την Total και τη Γαλλία. Είναι αλλιώς τα συμφέροντά τους να είναι και δικά σου. Αυτοί είναι πανίσχυροι στις χώρες τους».

Ε τότε τους μεγάλους ξένους ερευνητές και τα μάτια σας παιδιά…

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.