Βοά η πιάτσα ότι οι Ισπανοί της Repsol φεύγουν και μάλιστα γρήγορα από τις έρευνες για πετρέλαιο στη χώρα μας και πουλάνε τα οικόπεδά τους σχεδόν όσο -όσο στους συνεταίρους.

Να πούμε κατ’ αρχάς πως ο λόγος πρωτίστως είναι χρηματο-οικονομικός: οι Ισπανοί με την πρόσφατη κρίση στο πετρέλαιο λόγω πανδημίας και το γκρέμισμα των τιμών του αργού, έφαγαν γερή σφαλιάρα μέσα στην πατρίδα τους αλλά και αλλού, άλλωστε δραστηριοποιούνται σε περίπου 40 χώρες. Ψάχνουν λοιπόν εναγωνίως για ρευστό.

Τα τρία οικόπεδα στο Ιόνιο, στα Γιάννενα και στην Αιτωλοακαρνανία που έχουν στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει δείγματα για μεγάλες ποσότητες πετρελαίου άλλωστε οι έρευνες είναι στα σπάργανα. Λογικό ήταν να κρατήσουν άλλα οικόπεδα σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης και να αφήσουν τα ελληνικά για να αποκομίσουν φρέσκο χρήμα που τους χρειάζεται.

Υπάρχει όμως και ένας παράλληλος λόγος που δεν τον λένε δημόσια οι… αποχωρούντες αλλά είναι βασικός: οι Ισπανοί βλέπουν την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον ως πεδίο υποδοχής επενδύσεων στο real estate και στον τουρισμό υψηλού επιπέδου. Ετοιμάζονται να συνδεθούν λοιπόν μετοχικά σε ανώτατο επίπεδο, με μεγάλο ξένο private equity fund που ήδη κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα έχοντας αγοράσει ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη αλλά και μεγάλη έκταση στη Νότια Πελοπόννησο (όχι στη Μεσσηνία, μην παρασύρεστε!) για να χτίσουν μεγάλη καθετοποιημένη μονάδα.

Παράλληλα αναζητούν συγκροτήματα με βίλες σε Μύκονο, Αντίπαρο και Σαντορίνη να αγοράσουν και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Εκεί είναι τα γρήγορα λεφτά, εκεί τα σπρώχνουν!