Σας γράφαμε τις προάλλες για την πρόθεση των Αμερικανών της EXXONMOBIL να εγκαταλείψουν την κοινοπραξία για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και με αφορμή το σχόλιο, η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά.

Εκτός από τις προσπάθειες «κάτω από το τραπέζι» για να παραμείνουν οι Αμερικανοί στο παιχνίδι, ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι και ενόψει ΔΕΘ, έστειλαν το μήνυμα ότι οι έρευνες για κοιτάσματα στην Ελλάδα είναι περιβαλλοντικά συμβατοί και … έχουν κέρδη.

Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων παγκοσμίως περνάει τη μεγαλύτερη μετεξέλιξη εδώ και ένα αιώνα αφού οι περισσότερο πολυεθνικές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους.

«Παράδειγμα η ισπανική REPSOL που ουσιαστικά εγκαταλείπει 14 χώρες, μία από τις οποίες είναι και η Ελλάδα» μας λέει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να επωφεληθεί από την αξιοποίηση ειδικά του φυσικού αερίου και εάν οι προσπάθειες αυτές έρχονται σε αντίθεση με την λεγόμενη πράσινη μετάβαση.

«Η απάντηση και είναι κατηγορηματικά όχι» μας λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «η χώρα μας παραμένει ελκυστική στους υδρογονάνθρακες χωρίς να κοντράρει την πράσινη μετάβαση αφού το φυσικό αέριο ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει επέκταση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 40% έως το τέλος της δεκαετίας ,συνέπεια και της προοδευτικής εξάλειψης της λιγνιτικής ενέργειας».

Εμείς, επειδή είναι εθνικό το θέμα καθότι ΚΑΙ γεωπολιτικό, να ευχηθούμε κάθε επιτυχία.