Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έθεσε τη Δευτέρα τον Αντόνιο Μπρουφάου, πρόεδρο της εταιρείας πετρελαίου Repsol και τον Ισίντρο Φαϊνέ, πρώην πρόεδρο της ισπανικής Caixabank, για επίσημη έρευνα για δεύτερη φορά ως μέρος μιας φερόμενης  υπόθεσης κατασκοπείας πριν μία δεκαετία περίπου.

Πέρυσι, ο ανακριτής Μανουέλ Γκαρθία Καστεγιόν απέρριψε μια έρευνα για τους τέσσερις (συμπεριλαμβανομένων των δύο εταιρειών), αλλά τρεις διαφορετικοί δικαστές αποφάσισαν τη Δευτέρα να δεχτούν προσφυγές από τον εισαγγελέα, τον πρώην πρόεδρο της κατασκευαστικής εταιρείας Sacyr και το κόμμα Podemos.

Το Ίδρυμα Caixabank, του οποίου προεδρεύει ο Φαϊνέ, αρνήθηκε να σχολιάσει εκ μέρους του. Η Repsol δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Οι δύο άνδρες και οι εταιρείες είχαν προηγουμένως αρνηθεί ότι διέπραξαν αδίκημα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διερευνά εάν η Repsol και η Caixabank προσέλαβαν μια εταιρεία ασφαλείας που ανήκε στον πρώην αρχηγό της αστυνομίας JΧοσέ Μανουέλ Βιγιαχέρο για να κατασκοπεύσει τον Λουίς ντε Ριβέρο το 2011 και το 2012, όταν ήταν πρόεδρος της Sacyr.

Το δικαστήριο προσπαθεί να εξακριβώσει εάν η Repsol και η τράπεζα, που εκείνη την εποχή κατείχε μερίδιο στην πετρελαϊκή εταιρεία, προσέλαβαν τον Βιγιαχέρο για να αποτρέψουν μια προσφορά εξαγοράς της Repsol από τη Sacyr και τη μεξικανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex.

Τόσο η Repsol όσο και η Caixabank έχουν δεσμευτεί στο παρελθόν να συνεργαστούν πλήρως με τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, δεν μπορούν να απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας και το να τεθεί υπό έρευνα δεν οδηγεί απαραίτητα σε επίσημη κατηγορία.

Η έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας, με τον Βιγιαχέρο στο επίκεντρο, που έχει ταράξει τον εταιρικό τομέα της Ισπανίας, προκαλώντας κάποια ζημιά στη φήμη, αλλά χωρίς σαφή αντίκτυπο στις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής.