Στο ελληνικό χρηματιστήριο, “οι επενδυτές έχουν ξεχάσει ότι, οι μετοχές των εταιρειών ανεβαίνουν με κέρδη” έλεγε την περίοδο του Μνημονίου ξένος επενδυτής ο οποίος είχε τοποθετήσει κεφάλαια στην Αθήνα. Όπως θα δούμε, η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποδεικνύει επίσης ότι, το κράτος, δεν ξέρει πότε κερδίζει γιατί στην υπόθεση της Πειραιώς είναι κερδισμένο.

Δηλαδή το δημόσιο συμφέρον για το οποίο ορισμένοι βουλευτές έβγαλαν λόγους στην Βουλή όχι μόνο προστατεύθηκε, όπως θα δούμε, αλλά έχει βγει και σημαντικό κέρδος.

Οι χαμένοι της υπόθεσης ήταν οι μέτοχοι που διακράτησαν τις μετοχές μετά την κρατικοποίηση και την είσοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον περασμένο Οκτώβριο με 61% μετά την μετατροπή των ομολόγων Coco’s – ωστόσο κάποιος τρίτος παρατηρητής θα μπορούσε βάσιμα να υποστηρίξει ότι, θα έπρεπε να πουλήσουν τις μετοχές τους εκείνη την περίοδο διότι το κράτος (κυβέρνηση) είπε ότι, θα πουλήσει την τράπεζα σε ιδιώτες (ταχύτατη επαναϊδιωτικοποίηση).

Πως οι μέτοχοι θα μετριάσουν την ζημιά

Και οι νέοι ιδιώτες όταν βάζουν τα κεφάλαιά τους, κατά τεκμήριο, επιδιώκουν οι ζημιές να αναληφθούν από τους παλαιούς μετόχους.

Η οργή των μετόχων είναι δικαιολογημένη καθώς το dilution των μετόχων είναι συντριπτικό (94-95%) ωστόσο η προτιμησιακή Δημόσια Προσφορά για τους Έλληνες επενδυτές, αλλά και τα επιτόκια (7 % και 9%) από τους τίτλους μεσαίας διαβάθμισης mezzazine που θα διανεμηθούν που θα λάβουν μετριάζουν την ζημιά.

Με την αύξηση κεφαλαίου του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε από το ΤΧΣ κεφάλαια 7 δισ. ευρώ. To 2014 οι αυξήσεις πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες ύψους 8,3 δισ. ευρώ και το ΤΧΣ μείωσε τα ποσοστά του.

Το 2015 και ύστερα από την περήφανη διαπραγμάτευση του Σύριζα που είχε ως αποτέλεσμα την υποθήκευση της ελληνικής Δημόσιας περιουσίας και τον μηδενισμό των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση σήμαινε ότι, οι επενδυτές όρισαν την τιμή στο 0,30 της λογιστικής αξίας διότι σε αυτή την τιμή έδιναν τα χρήματά τους).

Το ΤΧΣ λοιπόν κατέβαλε άλλα 2,7 δισ. ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων που κατέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται δηλαδή σε 9,7 δισ. ευρώ.

Όμως, η Ελληνική Δημοκρατία προχώρησε με το περίφημο PSI προχώρησε σε “κούρεμα” ομολόγων των Ελληνικών Τραπεζών με ανταλλαγή ομολόγων από τον EFSF και η πρώτη ζημιά για την Τράπεζα Πειραιώς ανήλθε σε 6 δισ. περίπου. Hδεύτερη ζημιά για την Τράπεζα Πειραιώς, επίσης από την ανταλλαγή ομολόγων ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ.

Το σύνολο της ζημιάς της Τράπεζας ανήλθε σε 8,3 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν επίσης και τα ελληνικά ομόλογα Δημοσίου που είχε στην κατοχή της η Αγροτική Τράπεζα (2,7 δισ. ευρώ) τότε η Ελληνική Δημοκρατία συνολικό όφελος 11 δισ. ευρώ. Από τα 11 δισ. εάν αφαιρέσουμε τα 8,3 δισ. ευρώ τότε προκύπτει το όφελος των φορολογουμένων 1,3 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ δεν είναι κερδοσκόπος, αλλά Ταμείο Σταθερότητας

 Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκ της φύσης του δεν λειτουργεί ως κερδοσκόπος, αλλά όπως ορίζει το όνομά του.

Για την χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Κοινώς τα κεφάλαια εισήλθαν για να μείνουν όρθιες οι τράπεζες, να ανοίγουν οι πόρτες τους και, κυρίως, για να μην υποστούν “κούρεμα” καταθέσεων οι καταθέτες.

Η Τράπεζα λειτούργησε από το 2015 έχοντας προηγουμένως απορροφήσει τον μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών τραπεζών στην ιστορία, και ανέλαβε και τις “αμαρτίες” του παρελθόντος.

Με την αύξηση κεφαλαίου 1,1 -1,2 δισ. ευρώ λοιπόν και τις τιτλοποιήσεις Sunrise (Aνατολή Ηλίου) η τράπεζα θα έχει καθαρίσει τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό.

Συνεπώς, η Ελληνική Δημοκρατία με τις 4 Τράπεζες να εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων θα δύναται να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ώστε να επενδυθούν περισσότερα κεφάλαια από τις ανεπτυγμένες αγορές. Διότι σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, δίχως να έχουν αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, τα αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ερώτημα, των ξένων επενδυτών είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση τολμήσει και το ποσοστό του Ταμείου κατέλθει κάτω από το 33%, καθώς όπως σημειώσαμε παραπάνω το κράτος έχει κερδίσει συνολικά από την διαδικασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.