Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν όσα ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών και δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ που συνεκλήθη, αλλά αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου.
Ειδικότερα, ο κ. Σωτηρόπουλος μίλησε για παραβίαση του συνόλου της νομοθεσίας περί Κεφαλαιαγοράς από την Greenhill Investments των Δ.Μπάκου – Ι.Καϋμενάκη, η οποία εμφανίστηκε σήμερα να κατέχει δικαιώματα ψήφου επί περίπου 49,5 εκατ. μετοχών, αλλά ελέγχει μόλις 3.333.333 δικαιώματα ψήφου, σύμφωνα με το αποθετήριο της ΕΧΑΕ.
Κατά τον κ. Σωτηρόπουλο, που αντιπροσώπευσε στη γ.σ. τη Reggeborgh, απαιτείται το ζήτημα να διερευνηθεί από τις εποπτικές αρχές, καθώς, μεταξύ άλλων, η Greenhill δεν έχει υποβάλει δήλωση του Ν. 3556 /2007 «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις».
Όπως ανάφερε ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών, οι μέτοχοι της Greenhill κινήθηκαν βάσει σχεδίου με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση στη γενική συνέλευση, εξυπηρετώντας ιδίον όφελος.
Αναλυτικά, ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε κατά τη σημερινή, αναβληθείσα, γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ:
«Αυτά τα οποία ακούστηκαν, πραγματικά, εκφεύγουν κάθε λογικής και σοβαρότητας. Το ποιος συμμετέχει και με πόσα δικαιώματα ψήφου σε μία συνέλευση καθορίζεται με βάση την ημερομηνία καταγραφής που είναι η πέμπτη μέρα πριν από τη γενική συνέλευση και με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ που αποστέλλει στην εταιρεία.
Όπως ακούσαμε, η Greenhill συμμετέχει με 3.333.333 δικαιώματα ψήφου.
Επίσης, από ό,τι ακούσαμε επί των λοιπών μετόχων, οι οποίες φέρονται να ανήκουν στην Greenhill έχει συσταθεί ενέχυρο και στο πλαίσιο σύστασης του ενεχύρου έχει γνωστοποιηθεί στο σύστημα άυλων τίτλων ότι το δικαίωμα ψήφου έχει εκχωριστεί στην ενεχυρούχο δανείστρια, σε κάποια εταιρεία ονόματι Αίολος, η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Σχετικά με το ποιος ασκεί το δικαίωμα ψήφου και τα μετοχικά δικαιώματα μειοψηφίας όταν έχει συσταθεί ενέχυρο επί μετοχών κι έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου στον ενεχυρούχο δανειστή, θα ήθελα να ενημερώσω τη γενική συνέλευση για τα νομικά αυτονόητα.
Ότι σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ.3 του Ν.4548 /2018 περί Ανωνύμων Εταιρειών, το πρόσωπο που έχει το δικαίωμα ψήφου δικαιούται να ασκεί και τα λοιπά μη περιουσιακά δικαιώματα των μετόχων. Συνεπώς, από τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανένα, το δικαίωμα ψήφου για τα 39.647.333 μετοχές έχει εκχωρηθεί στην εταιρεία Αίολος, μόνο η εταιρεία αυτή έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση. Και να ψηφίσει με τις συγκεκριμένες μετοχές. Να ασκήσει μόνο η Αίολος το οποιοδήποτε μετοχικό δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού, της αναβολής λήψης αποφάσεως.
Προκύπτουν πρωτοφανή ερωτήματα στα χρηματιστηριακά χρονικά. Ποια είναι η εταιρεία Αίολος; Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει καμιά δεκαριά τουλάχιστον offshore εταιρείες από την πλευρά των κυρίων Μπάκου-Καϋμενάκη-Καλλιτσάντση.
Σε ποιον ανήκει η εταιρεία Αίολος και τι σχέση έχει με την Greenhill στο πλαίσιο της οποίας έχουν εκχωρηθεί τα δικαίωματα ψήφου. Για να έχει τα δικαιώματα ψήφου η Αίολος, αυτό σημαίνει ότι έχει συσταθεί ενέχυρο και μάλιστα επί όλων των μετοχών που φέρεται να ανήκουν στην Greenhill. Αυτό σημαίνει ότι η Greenhill οφείλει χρήματα στην Αίολος και γι’ αυτό συστήθηκε το ενέχυρο υπέρ της Αίολος κι εκχωρήθηκε το δικαίωμα ψήφου στην Αίολος προς διασφάλιση της όποιας αξίωσης έχει η εταιρεία κατά της Greenhill.
Σε ποιον πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές; Έχει γίνει πραγματικά μεταβίβαση των μετοχών στην εταιρεία Καλλιτσάντση; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Διότι προφανώς η Greenhill δεν έχει καταβάλει χρήματα για τις ενεχυριασθείσες 39,5 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Γι’ αυτό και η Greenhill δεν έχει το δικαίωμα ψήφου.
Γιατί η Greenhill, σύμφωνα με τα στοιχεία του αποθετηρίου της ΕΧΑΕ, προσπάθησε να εμφανιστεί έχουσα το δικαίωμα ψήφου για τα 39,5 εκατ. μετοχές της Αίολος;
Τα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι η Greenhill κυριολεκτικά δεν ξέρει τι της γίνεται. Χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς το σενάριο αυτό, καθότι από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο δεν διακρίνεται από συνέπεια, το πιθανότερο είναι να ισχύει η επόμενη εκδοχή. Προφανώς εν γνώσει της έκανε την ανακριβή δήλωση συμμετοχής και για τα 39,5 εκατ. μετοχές ούτως ώστε να εξαπατήσει τη γενική συνέλευση και να ψηφίσει με μετοχές που δεν δικαιούται να ψηφίσει, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην όλη διαδικασία. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν θα μείνει εδώ και θα αποτελέσει αντικείμενο των εποπτικών αρχών. Διότι προδήλως έχει παραβιαστεί το σύνολο της νομοθεσίας της Κεφαλαιαγοράς διότι εμφανίζεται στα στοιχεία της ΕΧΑΕ μία εταιρεία, η Αίολος, η οποία έχει το 18,5% των δικαιωμάτων ψήφου χωρίς ποτέ να έχει κάνει δήλωση του Ν. 3556 /2017.»