Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πιθανό να πλησιάσει το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για δεύτερο έτος, καθώς τα διαδοχικά τοπικά lockdowns που αποφασίζονται αναγκάζουν τη χώρα να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.

Μια τέτοια προβολή των οικονομικών στοιχείων είναι πιθανό να περιλαμβάνεται στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που αναμένεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi να καταθέσει στα μέσα Απριλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερο ύψος χρέους για το 2021, στο 159% του ΑΕΠ.

Ανάπτυξη

Τον Οκτώβριο η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Giuseppe Conte προέβλεπε έλλειμμα στο 7% φέτος και στο χρέος στο 156% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις θα δείξουν επίσης ότι η οικονομία αναπτύσσεται μόνο 4,1% φέτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο 6% και στη συνέχεια 4,3% το 2022, ανέφερε το Reuters στις 29 Μαρτίου.

Ο Draghi ηγείται μιας κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον Φεβρουάριο που έχει στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με περισσότερους από 100.000 θανάτους, και συρρίκνωση του ΑΕΠ σχεδόν 9% πέρυσι.

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 130 δισ. ευρώ για μέτρα τόνωσης και σύντομα θα ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο για περαιτέρω διεύρυνση του δημσιονομικού ελλείμματος φέτος.
Η επιβράδυνση του προγράμματος εμβολιασμών και τα περιοριστικά μέτρα έχουν διογκώσει το μηνιαίο κόστος μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΝΤ: Αναθεώρηση της πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 4,25% από 3%

Σε θετικά αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2021 προχώρησε από τη μεριά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 4,25% από 3% που ήταν η προηγουμένη πρόβλεψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι δύο παράγοντες

Σύμφωνα με ΔΝΤ η θετική αναθεώρηση της πρόβλεψής του βρίσκεται υπό την αίρεση της προόδου στο πρόγραμμα των εμβολιασμών έως το τέλος του προσεχούς καλοκαιρίου και τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Τους τελευταίους δύο μήνες, στην ιταλία καταγράφεται άνοδος των νέων κρουσμάτων και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Το Ταμείο δεν έδωσε καμία σαφή εξήγηση για την απότομη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του, για τις οποίες προειδοποίησε ότι περιβάλλονται από «σημαντική αβεβαιότητα». Μετά από ένα αναιμικό ξεκίνημα στην αρχή του έτους, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, επισημαίνεται στο report του Ταμείου.

Προβλέψεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα της Ιταλίας προέβλεψαν ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα κινηθεί κάτω από το 4% φέτος, μετά από ύφεση 8,9% το 2020. Η επίσημη πρόβλεψη της Ρώμης για ανάκαμψη 6% φέτος (από τον περασμένο Σεπτέμβριο), αναμένεται «προσγειωθεί» σε πάνω από 4% τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Οικονομίας Daniele Franco δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να μειωθεί τους πρώτους τρεις μήνες σε σχεση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο ενώ θα επιταχυνθεί στη συνέχεια.

Τράπεζες – δάνεια

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων στις ιταλικές τράπεζες αναμένεται να επιδεινωθεί μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ενθάρρυνε τις ιταλικές αρχές να διατηρήσουν μια ενεργό δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να «σχεδιάσουν να λάβουν άμεση και στοχευμένη δράση για την αντιμετώπιση μεμονωμένων τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επιτρέψει μια ώθηση των επενδύσεων για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, ανέφερε η έκθεση, προτρέποντας την Ιταλία να προωθήσει κάποιες δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα τα έργα που θα προτείνει στο εθνικό της σχέδιο και να αυξήσει την αποδοτικότητα των δαπανών.

Πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ιταλία θα επωφεληθεί από μια «συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης» η οποία θα προωθούσε την ανάπτυξη και θα αντιμετώπιζε την ευρεία φοροδιαφυγή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.